úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Pohankovo-mandlový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Pohankovo-mandlový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Chléb
Testováno spotřebiteli - Mouka Schär Mix it!
Hodnocení:
Hodnotilo 15 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Kvásek:
2,5 hrnku teplé vody (cca 50° C)
1 balení droždí
1 lžička agávového (nebo javorového) sirupu

Těsto:
1 hrnek mouky Schaer mix it
1 hrnek pohankové mouky
1/2 hrnku mandlové mouky
1/2 hrnku pohankové krupice
1/3 hrnku lněných (nebo chia) semínek
1/3 hrnku psylia
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce agávového (nebo javorového) sirupu
1,5 lžičky soli
Postup přípravy:

Připravte si kvásek smíchaním vody, jedné lžičky agávového sirupu a droždí. Nechte kvasit asi 10 min v teple.

Jakmile směs vykvasí, přidejte olivový olej, 2 lžíce agávového sirupu, lněná semínka a psylium a nechte odstát asi 3 minuty.

Mezitím smíchejte všechny mouky se solí. Do směsi pak přidejte kvásek a uhnětejte těsto. Dle potřeby přidejte pohankovou mouku (max. 1/2 hrníčku). Uhnětenou směs poté přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple po dobu 1 hodiny. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.

Dejte do trouby vrchní i spodní díl pekáče a zahřejte troubu na 250 °C. Potom vyklopte těsto do spodního pekáče a přikryjte horní částí. Pečte v uzavřeném pekáči asi 12 minut. Následně sundejte horní díl pekáče a dopékejte při 200 °C asi 40 min. Po upečení chléb vyjměte z pekáče a odložte na rošt a nechte vychladnout.

Autor: AluskaHa

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte