úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Pohankovo-mandlový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Pohankovo-mandlový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Domácí chléb
Testováno spotřebiteli - Mouka Schär Mix it!
Hodnocení:
Hodnotilo 17 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Kvásek:
2,5 hrnku teplé vody (cca 50° C)
1 balení droždí
1 lžička agávového (nebo javorového) sirupu

Těsto:
1 hrnek mouky Schaer mix it
1 hrnek pohankové mouky
1/2 hrnku mandlové mouky
1/2 hrnku pohankové krupice
1/3 hrnku lněných (nebo chia) semínek
1/3 hrnku psylia
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce agávového (nebo javorového) sirupu
1,5 lžičky soli
Postup přípravy:

Připravte si kvásek smíchaním vody, jedné lžičky agávového sirupu a droždí. Nechte kvasit asi 10 min v teple.

Jakmile směs vykvasí, přidejte olivový olej, 2 lžíce agávového sirupu, lněná semínka a psylium a nechte odstát asi 3 minuty.

Mezitím smíchejte všechny mouky se solí. Do směsi pak přidejte kvásek a uhnětejte těsto. Dle potřeby přidejte pohankovou mouku (max. 1/2 hrníčku). Uhnětenou směs poté přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple po dobu 1 hodiny. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.

Dejte do trouby vrchní i spodní díl pekáče a zahřejte troubu na 250 °C. Potom vyklopte těsto do spodního pekáče a přikryjte horní částí. Pečte v uzavřeném pekáči asi 12 minut. Následně sundejte horní díl pekáče a dopékejte při 200 °C asi 40 min. Po upečení chléb vyjměte z pekáče a odložte na rošt a nechte vychladnout.

Autor: AluskaHa

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...