úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Pralinky - bez lepku a vajec

Pralinky - bez lepku a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Pralinky nugátové (bez mléka):
cca 150 g čokolády Callebaut tmavé
50 g nugátu
celé ořechy (nemusí být)

Pralinky s mandlovou náplní:
cca 150 g čokolády Callebaut tmavé
na náplň :
3 lžíce opražených mandlí
2 lžíce bezlaktózové smetany nebo pro verzi bez mléka 1 lžíce kokosovho mléka (tuhá část)
1 lžíce rozpuštěné čokolády Callebaut
1 lžička amaretta nebo rumu

Marcipánovo-nugátové pralinky (bez mléka)
200 g marcipánu
150 g nugátu
cca 100 g čokolády Callebaut na polevu
4 kolečka kakaového másla(nemusí být)
Postup přípravy:

Pralinky nugátové: Rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni, vyjmeme z lázně, necháme chvilku chladnout a pak třeba štětcem vymažeme čokoládou formu na pralinky (silikon), klidně v silné vrstvě, a dáme do lednice ztuhnout. Mezitím rozehřejeme nugát a opět necháme trochu vychladnout. Vyjmeme formu s tuhnoucí čokoládou a vlijeme nugátovou vrstvu, vložíme oříšek a vložíme opět do lednice. Pak znovu rozehřejeme zbytek čokolády (případně ještě podle potřeby přidáme) a zalijeme zbytek formy čokoládou a uhladíme. Vložíme do lednice a necháme alespoň 4 hodiny tuhnout. Pralinky pak jdou dobře vyjmout.

Pralinky s mandlovou náplní: Čokoládu rozehřejeme a postupujeme jako výše. Jen místo nugátové náplně použijeme mandlovou - mandle opražíme, vložíme do misky, zalijeme smetanou, přidáme alkohol a ještě rozpuštěnou čokoládu a zamícháme. Náplň lžičkou navrstvíme na tuhnoucí čokoládu z lednice a postupujeme jako u nugátových pralinek (nechat ztuhnout a pak opět zalít čokoládou).

Marcipánovo-nugátové pralinky: Ve vodní lázni rozpustíme marcipán a nugát (dohromady). Hmotu přendáme na potravinářskou folii a rozválíme na cca 5 - 8 mm plát. Necháme v lednici ztuhnout. Pak nakrájíme jako karamelky a namočíme do rozpuštěné čokolády s kakaovým máslem (nemusí být) a necháme ztuhnout.

Poznámka: Čokoláda Callebaut se prodává po 1 kg nebo 2,5 kg, tmavá neobsahuje mléko. Nugát bez mléka seženete také v cukrářských potřebách. Nezapomeňte se ale vždy dotazovat, zda je opavdu bez mléka. Byl k dostání i v Globusu. Hlavně nezkoušejte použít Nutelu, nemůžu pak ručit za to, že se pralinky povedou. 

Autor: Ulu

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte