úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Špaldový mazanec

Špaldový mazanec

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy: 2 h 15 min
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Ingredience: 300 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté
300 g pšeničné mouky jemně mleté
250 ml rýžového nápoje
150 g másla
100 g třtinového cukru
3 žloutky
60 g kalifornských rozinek
40 g droždí
citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného plodu
špetka muškátového oříšku
sůl
Postup přípravy:

Do 3 lžic mléka, které jsme ohřáli na teplotu asi 60 °C, dáme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Oba druhy mouk smícháme s cukrem, přidáme žloutky, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru. Pak přilijeme vzejitý kvásek a vypracujeme vláčné hutné těsto. Při zpracovávání těsta přidáváme rýžový nápoj podle potřeby, jak se bude měnit konzistenčně těsto.

Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho nakynout na teplém místě asi hodinu. Do vykynutého těsta pak zapracujeme rozinky a kdo chce, může i různé druhy ořechů, sušeného ovoce... Potom zpracované těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme dva bochánky, které potřeme rozešlehaným bílkem, vrchy nařízneme do kříže a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

 

Autor: Terka M.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte