úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Špaldový mazanec

Špaldový mazanec

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy: 2 h 15 min
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Ingredience: 300 g celozrnné špaldové mouky hrubě mleté
300 g pšeničné mouky jemně mleté
250 ml rýžového nápoje
150 g másla
100 g třtinového cukru
3 žloutky
60 g kalifornských rozinek
40 g droždí
citrónová kůra z jednoho chemicky neošetřeného plodu
špetka muškátového oříšku
sůl
Postup přípravy:

Do 3 lžic mléka, které jsme ohřáli na teplotu asi 60 °C, dáme lžíci cukru, lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Oba druhy mouk smícháme s cukrem, přidáme žloutky, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku, strouhanou citronovou kůru. Pak přilijeme vzejitý kvásek a vypracujeme vláčné hutné těsto. Při zpracovávání těsta přidáváme rýžový nápoj podle potřeby, jak se bude měnit konzistenčně těsto.

Vypracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho nakynout na teplém místě asi hodinu. Do vykynutého těsta pak zapracujeme rozinky a kdo chce, může i různé druhy ořechů, sušeného ovoce... Potom zpracované těsto rozdělíme na dvě části a z každé vytvarujeme dva bochánky, které potřeme rozešlehaným bílkem, vrchy nařízneme do kříže a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 45 minut.

 

Autor: Terka M.

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...