úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Strouhaný koláč bez lepku a vajec

Strouhaný koláč bez lepku a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez ořechů
Ingredience: Těsto:
1 hrneček bezlepkové mouky (1/3 kukuřičná hladká, 1/3 kukuřičný čistý škrob, 1/3 tapioková mouka www.bezlepkova.com)
1/2 hrnečku cukru moučka
130 g másla nebo rostlinného tuku (povoleného)
1 polévková lžíce citronové strouhané kůry (BIO)
vanilka z poloviny vanilkového cukru nebo cukr s pravou vanilkou
1/2 prášku do pečiva Dr. Oetker nebo Labeta
1 kávová lžička guarové moučky (nemusí být)

Náplň:
500 g tvarohu v kostce
1 kelímek zakysané smetany
150 ml mléka
1/2 hrnečku cukru + cukr s vanilkou
1 pudinkový prášek vanilkový bez lepku
1 polévková lžíce citronové šťávy


200 g ovoce - lesní směs domácí nebo např. z Lidlu - rozmražené, okapané
Postup přípravy:

Ze surovin vytvoříme rukou těsto a dáme vychladit do lednice. Musí ztuhnout, aby se dalo strouhat.

Dortovou formu vyložíme pečícím papírem  - dno i boky.

Suroviny na náplň (kromě ovoce) vymixujeme v hladký krém. Troubu vyhřejeme na 180 stupňů.

2/3 těsta nastrouháme na dno formy - opatrně rozprostřeme po celé ploše, nalijeme 1/2 tvarohové náplně, posypeme ovocem, dolijeme druhou polovinu tvarohu. Povrch postrouháme zbytkem těsta. Můžeme posypat mandlovými plátky.

Pečeme cca 45 minut do zlatohněda. Necháme ve formě vychladnout na mřížce. Po úplném vychladnutí sundáme obrubu formy, opatrně odstraníme papír z boků koláče a necháme např. v lednici vychladnout nebo můžeme podávat i vlažný - sype se více než odpočinutý v lednici.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte