Infolinka 541 212 450

Vláčné bezlepkové bulky či banketky

INGREDIENCE

250 g bezlepkové mouky (150 g Schaer mix B + 100 g Jizerka oranžovo-zelený obal) 200 ml teplé vody (25 - 30 °C) 3 polévkové lžíce olivového oleje 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička drceného nebo celého kmínu 5 g sušeného droždí Dr. Oetker (pozor, v sáčku je 7 g, musíte odvážit) pečící papír



POSTUP

1. Mouku smícháme se solí, kmínem a sušeným droždím. Mixérem s hnětacími metlami nebo v robotu s hnětací metlou pomalu rozmícháme sypkou směs. Po troškách přiléváme vodu a přitom stále pomalu hněteme (cca 2 minuty). Když celý objem vody zašleháme do směsi, měli bychom mít vláčné, lepivé těsto. Necháme na teplém místě pod utěrkou 45 minut kynout.

Tip: Na kynutí je nejlepší  trouba vytopená na 45 - 50 °C nebo když vychládá po jiném pečení, proto se u nás bulky pečou po nedělním moučníku nebo masu.

2. Po vykynutí těsta do něj přidáme olivový olej a opět hněteme, až do jeho úplného zašlehání. Ze vzniklého těsta tvarujeme mokrými dlaněmi asi 4 cm bulky (z této malé dávky jich budete mít 7 - 8), které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 5 - 10 minut pod utěrkou odpočinout. Předehřejeme troubu na 180 °C.

3. Bulky můžeme potřít mlékem nebo vodou, posypeme mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky - dle chuti a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě 20, max. 25 minut (ne déle - bulky by měly potom tvrdou krustu). Nezapomene vložit hrneček s vodou, aby nám pára pomohla ke kyprému pečivu. Bulky vydrží vláčné i do druhého dne. My je používáme jako hamburgrové. Věřím, že nepoznáte rozdíl od těch pravých hamburgrových.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 30 min

Hodnocení

3.7x
(Hodnotilo 40 lidí)

Kategorie