Infolinka 541 212 450


Amarant - bezlepková obilovina 3. tisíciletí




Musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Zajímá vás zdravá výživa? Jste vegetariáni nebo vás trápí vysoký krevní tlak? Zkuste do svého jídelníčku zařadit amarant.

Proč právě amarant?

  • neobsahuje lepek
  • obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin
  • bohatý na esenciální aminokyseliny - regenerace mozkových buněk a duševní vývoj dětí
  • vysoký obsah vlákniny - prevence zácpy, rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • velké množství minerálních látek, hlavně železa, vápníku, hořčíku, draslíku
  • vitaminy B2, E, kyselinu listovou
  • nenasycené mastné kyseliny
  • skvalen – snižuje hadinu cholesterolu

Dalším bonusem amarantu je jeho pozitivní působení na látkovou výměnu a zlepšování činnosti jater a žlučníku. Pomáhá předcházet hyperglykémii a zmírňuje komplikací spojených s diabetem.

Amarant v obchodech

Amarant je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou a v některých obchodních řetězcích. Setkat se s ním můžeme v násedující podobě:

  • semínka
  • mouka
  • vločky
  • pukance (pufovaná semínka)

Konzumovat se dají i amarantové listy, které se přidávají do zeleninových salátů.

Amarant lze využít i při výrobě ovocných džemů. Vařením a následným zchladnutím totiž získává konzistenci želatiny.

Amarant zrno a vločky

Amarantová semínka lze koupit v 500gramovém balení za 40 Kč, mouku například v balení po 300 g za 25 Kč. Za obdobnou cenu seženeme i amarantové vločky – konkrétně např. firma Country Life nabízí 250 g za 33 Kč.

Příprava amarantu a jeho uplatnění v kuchyni

Semínka

Velikostí se semínka amarantu řadí někam mezi mák a sezam. Chuť mají sladce oříškovou. Vyskytují se v barevných variantách od smetanové, přes žlutou, hnědou až k černé. Můžeme je konzumovat přímo, upravovat vařením, dušením, pražit jako kukuřici.

Ve studené kuchyni je lze přidávat do ovocných i zeleninových salátů – nejlépe osmažená. V této podobě se mohou použít i k obalení masa, ryb.

Před vařením amarant propláchneme ve studené vodě, nasypeme do hrnce v poměru přibližně 1 díl semínek na 2 díly vody a vaříme zhruba 20 minut. Takto připravený pak používáme do rizota, karbanátků, jako přílohu, zavářku do polévky, lze jej i připravit na sladko jako kaši.

Amarantový kotlík - recept

Amarantový kotlík

Amarantová snídaňová kaše - recept

Mouka

Amarantová mouka se používá nejčastěji ve směsi (ideálně v množství 20 %) s ostatními druhy při přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek, müsli tyčinek apod. Samostatně z ní můžeme připravit například vynikající bezlepkové palačinky.

Amarantové palačinky - recept

Amarantové palačinky

Vyzkoušeli jsme i výrobu domácích bezlepkových amarantových nudlí a fleků. Na základě vlastní zkušenosti můžeme tyto velmi zdravé těstoviny jen doporučit. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá a takto předpřipravené, usušené těstoviny pak můžete využít při přípravě sladkých i slaných pokrmů dle vlastní fantazie a chuti.

Amarantové těstoviny - recept

Amarantové těstoviny

Další informace o amarantu

Amarant, neboli laskavec, je znám více než 5000 let. Obdobně jako quinoa, se kterou jsme představili v předchozím článku o méně tradičních potravinách, pochází z oblasti jihoamerických And. Pro své vynikající výživové vlastnosti byl nazýván „zlatem Inků“. 

Ač se jedná o rostlinu teplomilnou, lze ji pěstovat i v našich podmínkách, jen musíme počítat s nižšími výnosy.

Vařili jste někdy s amarantem? Chutnalo? Máte svůj osvědčený recept?


Články na podobné téma