Infolinka 541 212 450

Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

INGREDIENCE

Věnečky: 250 ml plnotučného mléka 3 vejce celá + 1 žloutek (nejlépe domácích čerstvých) 130 g bezlepkové samokypřící mouky Doves Farm 100 g másla špetka soli Krém: 250 ml plnotučného mléka 50 g krupicového cukru 50 g másla pokojové teploty 2 žloutky 1 vanilkový bezlepkový pudinkový prášek 1 kávová lžička rumu dřeň z jednoho menšího vanilkového lusku Na dohotovení: 250 ml 33% a více procentní šlehačky + 1 polévková lžíce moučkového cukru maliny nebo plátky jahod a moučkový cukr na ozdobení



POSTUP

Na dno trouby dáme plochý hrnec nebo malou nádobu na pečení s vodou. Troubu předehřejeme na 210 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem, na který si obyčejnou tužkou lehce naznačíme podle formičky nebo skleničky cca 12 koleček o průměru cca 6 - 8 cm.

Mléko osolíme, přidáme máslo a společně přivedeme k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypeme najednou celý objem mouky. Zmírníme plamen asi o polovinu a z těsta za stálého míchání utváříme kouli těsta, která se nechytá stěn ani vařečky, tzv. odpalujeme.

Pánev s těstem odstavíme ze sporáku a necháme chvilku ochladnout. Do ještě horkého těsta postupně mixérem zašleháme po jednom vajíčku a nakonec žloutek. Teplé těsto plníme do trezírovacího sáčku s širokou zdobící špičkou (těsto vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).

Na pečící papír stříkáme těsto podle značek koleček - dvě vrstvy na sebe. Plech vložíme na střední pozici do vyhřáté trouby, kde už se vytvořila z vody pára. Pečeme cca 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snížíme na 180 °C a necháme cca 5 minut dopéct. Troubu zásadně neotvíráme.

Studenou šlehačku vyšleháme dotuha.

Z mléka, bezlepkového vanilkového pudinku, cukru, dřeně z vanilky a lžičky rumu si připravíme v menším hrnci hustý krém. Odstavíme ze sporáku, promícháme a přidáme dva žloutky. Za stálého míchání přendáme hrnec s krémem do studené vodní lázně a krém takto vychladíme na pokojovou teplotu. Prošleháme mixérem a po kouskách přidáváme za stálého šlehání máslo. Vyšleháme hladký krém.

Po upečení necháme věnečky vychladnout na mřížce. Vychladlé rozkrojíme, plníme krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobíme malinami či plátky jahod.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 21 lidí)

Kategorie