Infolinka 541 212 450

Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky

INGREDIENCE

Těsto: 220 g bílého jogurtu 3,5 % tuku např. Hollandia nebo Jihočeský Madeta 140 g třtinového cukru 100 g hladké čirokové mouky 2 celá vejce 50 g polohrubé čirokové mouky 50 g hladké kukuřičné či rýžové mouky 50 g kukuřičného škrobu Gustin 50 ml řepkového oleje 1/2 - 3/4 bezlepkového prášku do pečiva Labeta 1/2 kávové lžičky mleté skořice špetka strouhaného muškátového oříšku Na povrch: 500 - 600 g vypeckovaných a pokrájených švestek nadrcené bezlepkové piškoty plátky mandlí (nemusí být) pečící papír + pečící nádoba 20 x 30 cm



POSTUP

Troubu předehřejeme na 180 °C. Piškoty podrtíme v sáčku válečkem nebo rozmixujeme na drobenku. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme. Vejce vymixujeme s cukrem do pěny. Přidáme olej a po lžících jogurt, až vznikne světle žlutý krémový základ. Ve vedlejší misce smícháme sypké části - mouky, škrob, koření, kypřidlo. Sypkou směs zašleháme do krémové hmoty.

Těsto vlijeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem. Mírně zatlačíme ovoce a posypeme drobenkou z piškotů, případně plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 - 35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá, jen s drobečky.

Koláč necháme na mřížce vychladnout a krájíme na čtverečky. V plechové dóze vydrží vláčný až 3 dny.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 11 lidí)

Kategorie