Infolinka 541 212 450

Kynuté bezlepkové koláče zadělávané majonézou - bez vaječného bílku

INGREDIENCE

Těsto: 350 ml teplého mléka kravského či rostlinného 200 g bezlepkové mouky Jizerka (zeleno-oranžový obal) + na vyvalování koláčků 200 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria + 1 polévková lžíce do kvásku 200 ml kvalitní majonézy (alespoň 79 % oleje) bez lepku 100 g moučkového cukru + 2 polévkové lžíce cukru krupice do kvásku 1 vanilkový cukr 1/2 kostičky droždí Fala nebo jiného bezlepkového droždí (cca 21 g) 1 polévková lžíce nastrouhané kůry z bio citronu 1 polévková lžíce rumu 1 kávová lžička guarové moučky Náplň: 500 - 750 g ovoce + krupicový cukr podle chuti a kyselosti ovoce, vzájemně promíchat Drobenka: 80 g namletých ořechů či mandlí nebo kukuřičné strouhanky či polohrubé mouky (příp. namletých bezlepkových piškotů) 80 g cukru krupice 80 g másla či Stelly Potření a dokončení: 1 úplně oddělený žloutek rozmíchaný v 5 polévkových lžících mléka moučkový cukr na pocukrování



POSTUP

Ohřejeme mléko (nesmí být horké, pouze teplé). Odebereme do většího hrnečku cca 150 ml, přidáme 2 polévkové lžíce krupicového cukru a 1 polévkovou lžíci mouky, rozmícháme vidličkou a do vzniklé směsi přidáme rozdrobené kvasnice. Opět vidličkou promícháme, až se kvasnice rozpustí. Necháme na teple vzejít kvásek.

Připravíme si drobenku: v kastrůlku si rozehřejeme tuk, přidáme ořechy (mouku či piškoty), cukr a na mírném plameni  za stálého míchání opražíme, necháme vychladnout.  

Mouky, cukry, citronovou kůru a guarovou moučku promícháme ve větší míse vařečkou. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a lžíci rumu. Prohněteme  vařečkou, 2 - 3 minuty. Měli bychom mít vláčné, lepivé těsto, které překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut odpočinout.

Troubu si přehřejeme na 180 °C a vložíme dolů hrneček s vodou. Plech (2 ks) si vyložíme pečícím papírem. Po vykynutí přidáme do těsta majonézu a vypracujeme hladké těsto. Z těsta odebíráme kousky, které poválíme v mouce a tvarujeme kuličku, ze které tvarujeme na plechu vyloženém pečícím papírem koláček (okraje a střed pro náplň). Koláčky dáváme alespoň pět cm od sebe, při pečení ještě nakynou. Středy koláčku plníme omytým a okapaným ovocem promíchaným s cukrem. Posypeme drobenkou a okraje potřeme žloutkem vyšlehaným s mlékem. Pečeme cca 25 - 30 minut. Záleží na Vaší zkušenosti s troubou. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tip: Guarovou moučku dostanete v prodejnách zdravé výživy nebo po internetu, používá se do bezlepkového pečiva pro zlepšení vlastností těsta. Najdete ji i v běžně dostupných potravinách pod ozn. E 412 nebo se jí také říká guma guar. Patří k rozpustným vlákninám a získává se z plodu luštěnin (podobným našim fazolím). Zahušťuje těsto, zvětšuje jeho objem, zajišťuje větší trvanlivost pekařským výrobkům.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

4.2x
(Hodnotilo 22 lidí)

Kategorie