Infolinka 541 212 450

Litý koláč s chia semínky a sójovým sukem

INGREDIENCE

3 sójové suky bez lepku (např. f. SOCO, Duo nebo Duo s čokoládou) 4 celá vejce 4 polévkové lžíce bezlepkové mouky Jizerka nebo Mantler 3 polévkové lžíce chia semínek namočených v cca 80 ml teplé vody (25 - 30 °C) - vytvoří gel 3 polévkové lžíce řepkového oleje 2 polévková lžíce třtinového cukru 1 polévková lžíce tuzemáku 1 polévková lžíce bramborového škrobu 1 vanilkový cukr 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva kůra z 1/2 bio citrónu špetka soli pečící papír pečící forma o rozměru cca 20 cm



POSTUP

Chia semínka namočíme v 80 ml teplé vody cca 10 minut před přípravou těsta. Zahřejeme si troubu na 170° C. Nastrouháme si nahrubo sójové suky. Najemno nastrouháme citronovou kůru. Formu si vyložíme pečícím papírem.

Vejce si vyšleháme s cukry a solí do světle žluté pěny. Postupně zašleháme strouhanou citronovou kůru a sójové suky, olej, tuzemák a gel z chia semínek. Přidáme mouku a škrob a opět zašleháme. Prášek do pečiva nebo vinný kámen lehce vmícháme do těsta jako poslední.

Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut. Až je špejle zapíchnutá do středu koláče suchá. Po upečení ho necháme vychladnout na mřížce a dozdobíme podle chuti.

Tip: Pokud zapojíte domácího robota, máte do 40 minut hotový lahodný a zdravý zákusek.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 45 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 4 lidí)

Kategorie