úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Amarant - bezlepková obilovina 3. tisíciletí

Amarant - bezlepková obilovina 3. tisíciletí

Vložte svůj článek

7. 5. 2013

Alergie na potraviny

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

Musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Zajímá vás zdravá výživa? Jste vegetariáni nebo vás trápí vysoký krevní tlak? Zkuste do svého jídelníčku zařadit amarant.

Proč právě amarant?

  • neobsahuje lepek
  • obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin
  • bohatý na esenciální aminokyseliny - regenerace mozkových buněk a duševní vývoj dětí
  • vysoký obsah vlákniny - prevence zácpy, rakoviny tlustého střeva a konečníku
  • velké množství minerálních látek, hlavně železa, vápníku, hořčíku, draslíku
  • vitaminy B2, E, kyselinu listovou
  • nenasycené mastné kyseliny
  • skvalen – snižuje hadinu cholesterolu

Dalším bonusem amarantu je jeho pozitivní působení na látkovou výměnu a zlepšování činnosti jater a žlučníku. Pomáhá předcházet hyperglykémii a zmírňuje komplikací spojených s diabetem.

Amarant v obchodech

Amarant je běžně k dostání v obchodech se zdravou výživou a v některých obchodních řetězcích. Setkat se s ním můžeme v násedující podobě:

  • semínka
  • mouka
  • vločky
  • pukance (pufovaná semínka)

Konzumovat se dají i amarantové listy, které se přidávají do zeleninových salátů.

Amarant lze využít i při výrobě ovocných džemů. Vařením a následným zchladnutím totiž získává konzistenci želatiny.

Amarant zrno a vločkyAmarant zrno a vločky

Amarantová semínka lze koupit v 500gramovém balení za 40 Kč, mouku například v balení po 300 g za 25 Kč. Za obdobnou cenu seženeme i amarantové vločky – konkrétně např. firma Country Life nabízí 250 g za 33 Kč.

Příprava amarantu a jeho uplatnění v kuchyni

Semínka

Velikostí se semínka amarantu řadí někam mezi mák a sezam. Chuť mají sladce oříškovou. Vyskytují se v barevných variantách od smetanové, přes žlutou, hnědou až k černé. Můžeme je konzumovat přímo, upravovat vařením, dušením, pražit jako kukuřici.

Ve studené kuchyni je lze přidávat do ovocných i zeleninových salátů – nejlépe osmažená. V této podobě se mohou použít i k obalení masa, ryb.

Před vařením amarant propláchneme ve studené vodě, nasypeme do hrnce v poměru přibližně 1 díl semínek na 2 díly vody a vaříme zhruba 20 minut. Takto připravený pak používáme do rizota, karbanátků, jako přílohu, zavářku do polévky, lze jej i připravit na sladko jako kaši.

Amarantový kotlík - recept

Amarantový kotlíkAmarantový kotlík

Amarantová snídaňová kaše - recept

Mouka

Amarantová mouka se používá nejčastěji ve směsi (ideálně v množství 20 %) s ostatními druhy při přípravě chleba, sladkého pečiva, sušenek, müsli tyčinek apod. Samostatně z ní můžeme připravit například vynikající bezlepkové palačinky.

Amarantové palačinky - recept

Amarantové palačinkyAmarantové palačinky

Vyzkoušeli jsme i výrobu domácích bezlepkových amarantových nudlí a fleků. Na základě vlastní zkušenosti můžeme tyto velmi zdravé těstoviny jen doporučit. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá a takto předpřipravené, usušené těstoviny pak můžete využít při přípravě sladkých i slaných pokrmů dle vlastní fantazie a chuti.

Amarantové těstoviny - recept

Amarantové těstovinyAmarantové těstoviny

Další informace o amarantu

Amarant, neboli laskavec, je znám více než 5000 let. Obdobně jako quinoa, se kterou jsme představili v předchozím článku o méně tradičních potravinách, pochází z oblasti jihoamerických And. Pro své vynikající výživové vlastnosti byl nazýván „zlatem Inků“. 

Ač se jedná o rostlinu teplomilnou, lze ji pěstovat i v našich podmínkách, jen musíme počítat s nižšími výnosy.

Vařili jste někdy s amarantem? Chutnalo? Máte svůj osvědčený recept?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty