úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Celiakie > Jáhly – přirozeně bezlepková a výživná obilovina

Jáhly – přirozeně bezlepková a výživná obilovina

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 4. 4. 2014

Celiakie, Alergie na lepek (mouku)

Nejprodávanější z e-shopu:
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vychytávky pro přežití pylové sezóny
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Jak na atopický ekzém - praktické rady

Jáhly mají nejčastěji podobu malých nažloutlých kuliček (foto: iStock)

Musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Hledáte alternativy zakázaných potravin? Dnes se blížeji seznámíme s další zdravou a chutnou potravinou a tou jsou jáhly.

Jáhly – oloupané zrno prosa

Jáhly se získávají odstraněním obalové vrstvy obilky prosa setého – jedné z nejstarších kulturních plodin pocházející z Asie. V dřívějších dobách byly jáhly velmi oblíbenou potravinou, kterou však v průběhu staletí vytěsnily do pozadí obiloviny ostatní, v čele s rýží. Dnes se k nim ale řada z nás opět vrací.

Nejen pro celiaky

Díky absenci lepku, vysoké výživové hodnotě, lehké stravitelnosti a nízkému glykemickému indexu je konzumace těchto drobných žlutých kuliček doporučována nejen bezlepkářům, diabetikům, rekonvalescentům, starším lidem a dětem včetně kojenců, ale i při hubnutí.

Libovolná kuchyňská úprava

Jáhly mají všestranné použití. Je možné z nich připravovat sladké (jáhelné kaše, jáhelníky) i slané pokrmy (rizota, karbanátky), upravovat vařením, dušením, zapékáním, smažením. Lze je používat jako přílohu, ale i přidávat do nákypů, nádivek, polévek, omáček atd.

Návod k základní přípravě

Před finální kuchyňskou úpravou se doporučuje jáhly několikrát propláchnout vařící vodou, aby se zbavily nahořklé a natrplklé chuti.

Názory na další postup se různí. Většina doporučuje dát rovnou vařit – do mírně osolené vody, případně s kapkou oleje. Existuje ale i návod, který říká, že bychom jáhly po spaření měli nechat okapat, pak nasucho opražit a teprve poté dát vařit. Vyzkoušela jsem oba postupy a za sebe mohu říci, že jsem nepoznala rozdíl.

Při vaření je podstatné zalít jáhly dostatkem vody – doporučuje se poměr jáhly : voda 1 : 2, ale mám vyzkoušeno, že lepší je dát vody o trochu více, zhruba 1 : 2,5–3. Vaření je poměrně rychlé. Za 15 minut bývají jáhly hotové. Pak doporučuji sundat z varné plochy a ještě nechat dojít pod pokličkou.

Vyzkoušené recepty

Jáhlový kubaJáhlový kubaV naší rodině jsou jáhly běžnou součástí jídleníčku. Obecně nemáme moc v oblibě sladká jídla, až na pár vyjímek, takže za sebe mohu doporučit následující „slané“ recepty:

Milovníky sladkého by pak mohly zaujmout recepty kolegyň:

Kromě výše uvedených receptů najdete na našem portálu samozřejmě i další návody na přípravu chutného pokrmu. Budeme rádi, když někerý z nich vyzkoušíte a napíšete nám, jak jste si pochutnali!

Jáhly v obchodech

  • jáhly celé
  • jáhlové vločky
  • jáhelná mouka
  • instatní jáhlová kaše

Cena základních jáhel se pohybuje kolem 40 korun za kilogram, vločky jsou dražší zhruba o třetinu. Za jáhlovou mouku dáte zhruba 90 korun za kilo.

Vlevo neloupané proso, vpravo jáhly v tradičním půlkilovém baleníVlevo neloupané proso, vpravo jáhly v tradičním půlkilovém balení

Složení jáhel a jejich přínos pro lidský organismus

  • bohatý zdroj sacharidů, bílkovin i tuků (důležité jsou zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny)
  • zdroj minerálních látek (hořčíku, draslíku, zinku, železa aj.) a vitaminů – vitaminu A, vitaminů skup. B
  • zdroj vlákniny, která napomáhá správné funkci střev
  • podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání, taktéž i lámání nehtů, zpevňují kosti

Skladování

Díky relativně vysokému obsahu tuků musíme počítat s kratší trvanlivostí, neboť jáhly a výrobky z nich jsou náchylné ke žluknutí.

Náš tip: Povídání o dalších přirozeně bezlepkových potravinách najdete v článcích Pohanka, Amarant a Quinoa.

 

Vyzkoušeli jste jáhly? Jak vám chutnají? V jaké úpravě je máte nejraději?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku

Naší milé kolegyňce Radce Vrzalové vychází právě v těchto dnech první kuchařka. I...

Celiakie jako dar (k zamyšlení)
Celiakie jako dar (k zamyšlení)

Autor: iryna h.

V jednom z dřívějších článků zazněla myšlenka, že s časovým odstupem věci hodnotíme...

Milujeme cestování a ani potravinová alergie nás nezastaví
Milujeme cestování a ani potravinová alergie nás nezastaví

Dodržujete speciální dietu a již pouhá myšlenka na dovolenou ve vás budí hrůzu? A tu...

Cestování s dietou 2. část – tentokrát po Evropě
Cestování s dietou 2. část – tentokrát po Evropě

Potravinová alergie či intolerance neznamená automaticky i konec s cestováním či...

 Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část
Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem...

Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty