úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Celiakie > Jáhly – přirozeně bezlepková a výživná obilovina

Jáhly – přirozeně bezlepková a výživná obilovina

Vložte svůj článek

Petra Vojtová, 4. 4. 2014

Celiakie, Alergie na lepek (mouku)

Nejprodávanější z e-shopu:
SMART čistička vzduchu Winix HR1000

SMART čistička vzduchu Winix HR1000

pro místnosti do 40m2, 6 stupňů filtrace ...

11490 Kč
Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

Zvlhčovač vzduchu Stylies HERA, ultrazvuk

největší nádrž 8 l, antibakteriální ochrana, hydrostat ...

4990 Kč
Čistička vzduchu Winix WAC U300

Čistička vzduchu Winix WAC U300

Odstraní alergeny, prach i ciga­retový kouř. Omyvatelné filtry ...

8190 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Jak účinně a efektivně odstranit roztoče v domácnosti

Jáhly mají nejčastěji podobu malých nažloutlých kuliček (foto: iStock)

Musíte dodržovat bezlepkovou dietu? Hledáte alternativy zakázaných potravin? Dnes se blížeji seznámíme s další zdravou a chutnou potravinou a tou jsou jáhly.

Jáhly – oloupané zrno prosa

Jáhly se získávají odstraněním obalové vrstvy obilky prosa setého – jedné z nejstarších kulturních plodin pocházející z Asie. V dřívějších dobách byly jáhly velmi oblíbenou potravinou, kterou však v průběhu staletí vytěsnily do pozadí obiloviny ostatní, v čele s rýží. Dnes se k nim ale řada z nás opět vrací.

Nejen pro celiaky

Díky absenci lepku, vysoké výživové hodnotě, lehké stravitelnosti a nízkému glykemickému indexu je konzumace těchto drobných žlutých kuliček doporučována nejen bezlepkářům, diabetikům, rekonvalescentům, starším lidem a dětem včetně kojenců, ale i při hubnutí.

Libovolná kuchyňská úprava

Jáhly mají všestranné použití. Je možné z nich připravovat sladké (jáhelné kaše, jáhelníky) i slané pokrmy (rizota, karbanátky), upravovat vařením, dušením, zapékáním, smažením. Lze je používat jako přílohu, ale i přidávat do nákypů, nádivek, polévek, omáček atd.

Návod k základní přípravě

Před finální kuchyňskou úpravou se doporučuje jáhly několikrát propláchnout vařící vodou, aby se zbavily nahořklé a natrplklé chuti.

Názory na další postup se různí. Většina doporučuje dát rovnou vařit – do mírně osolené vody, případně s kapkou oleje. Existuje ale i návod, který říká, že bychom jáhly po spaření měli nechat okapat, pak nasucho opražit a teprve poté dát vařit. Vyzkoušela jsem oba postupy a za sebe mohu říci, že jsem nepoznala rozdíl.

Při vaření je podstatné zalít jáhly dostatkem vody – doporučuje se poměr jáhly : voda 1 : 2, ale mám vyzkoušeno, že lepší je dát vody o trochu více, zhruba 1 : 2,5–3. Vaření je poměrně rychlé. Za 15 minut bývají jáhly hotové. Pak doporučuji sundat z varné plochy a ještě nechat dojít pod pokličkou.

Vyzkoušené recepty

Jáhlový kubaJáhlový kubaV naší rodině jsou jáhly běžnou součástí jídleníčku. Obecně nemáme moc v oblibě sladká jídla, až na pár vyjímek, takže za sebe mohu doporučit následující „slané“ recepty:

Milovníky sladkého by pak mohly zaujmout recepty kolegyň:

Kromě výše uvedených receptů najdete na našem portálu samozřejmě i další návody na přípravu chutného pokrmu. Budeme rádi, když někerý z nich vyzkoušíte a napíšete nám, jak jste si pochutnali!

Jáhly v obchodech

  • jáhly celé
  • jáhlové vločky
  • jáhelná mouka
  • instatní jáhlová kaše

Cena základních jáhel se pohybuje kolem 40 korun za kilogram, vločky jsou dražší zhruba o třetinu. Za jáhlovou mouku dáte zhruba 90 korun za kilo.

Vlevo neloupané proso, vpravo jáhly v tradičním půlkilovém baleníVlevo neloupané proso, vpravo jáhly v tradičním půlkilovém balení

Složení jáhel a jejich přínos pro lidský organismus

  • bohatý zdroj sacharidů, bílkovin i tuků (důležité jsou zdraví prospěšné nenasycené mastné kyseliny)
  • zdroj minerálních látek (hořčíku, draslíku, zinku, železa aj.) a vitaminů – vitaminu A, vitaminů skup. B
  • zdroj vlákniny, která napomáhá správné funkci střev
  • podporují růst vlasů, zamezují jejich vypadávání, taktéž i lámání nehtů, zpevňují kosti

Skladování

Díky relativně vysokému obsahu tuků musíme počítat s kratší trvanlivostí, neboť jáhly a výrobky z nich jsou náchylné ke žluknutí.

Náš tip: Povídání o dalších přirozeně bezlepkových potravinách najdete v článcích Pohanka, Amarant a Quinoa.

 

Vyzkoušeli jste jáhly? Jak vám chutnají? V jaké úpravě je máte nejraději?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku
Právě vychází: Radčina kuchařka bez lepku

Naší milé kolegyňce Radce Vrzalové vychází právě v těchto dnech první kuchařka. I...

Celiakie jako dar (k zamyšlení)
Celiakie jako dar (k zamyšlení)

Autor: iryna h.

V jednom z dřívějších článků zazněla myšlenka, že s časovým odstupem věci hodnotíme...

Cestování s dietou 2. část – tentokrát po Evropě
Cestování s dietou 2. část – tentokrát po Evropě

Potravinová alergie či intolerance neznamená automaticky i konec s cestováním či...

 Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část
Londýn a New York – ráj pro potravinové alergiky 3. část

Jestli jsem minulý článek končila povzdechem nad Francií, resp. tamnějším přístupem...

Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty