úvod Proalergiky.cz > Magazín > Redakční články > Alergie na potraviny > Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Vložte svůj článek

Nejprodávanější z e-shopu:
Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

Protiroztočové povlaky ProtecSom 100% bavlna

pro polštáře, matrace,
přikrývky ...

výhodná sada
5290 Kč
Inhalátor<br/>Laica MD6026

Inhalátor
Laica MD6026

Ideální pro inhalaci Vincentky či léčiv. Nejlepší poměr cena/výkon.

1450 Kč
Pyžamová sada pro ekzematiky

Pyžamová sada pro ekzematiky

zabraňuje škrábání, 100% orga­nická bavlna. Speciální střihy ...

výhodná sada
519 Kč
Nejčtenější články:
  1. Vybíráme čističku vzduchu pro pylového alergika
  2. Co kdy kvete I: únor až duben
  3. Alergie na srst koček a psů: jak se zbavit zdravotních potíží

(foto: Dreamstime.com)

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími alergiemi v dětském věku bývají alergie na mléko a vejce, dále pak alergie na sóju, kukuřici a obiloviny. Z intolerancí trpí předškoláci a školáci hlavně celiakií (intolerancí lepku), příp. intolerancí laktózy. Často ani pro děti s vyloučením jedné jediné potraviny ze stravy nejsou, bohužel, školská zařízení schopná (příp. to není pro ně finančně únosné) dietní jídlo zajistit.

Proč tomu tak je, jsme se podrobně věnovali v článku Dietní stravování ve školách a školkách. Jaké tedy existují možnosti, aby vaše dítě nebylo celý den o hladu, příp. nejedlo pouze studené jídlo? Denně do školky donášet vlastní celodenní stravu, v příp. dětí školou povinných pak oběd. Navíc pokud bude vedoucí školní jídelny, resp. vedení školy/školky, ochotno jídlo uschovat, příp. i ohřát. Ani to však není samozřejmostí.

Jídlonosiče – dříve a dnes

Asi si ještě řada z nás pamatuje ze svého dětství klasické hliníkové, třípatrové jídelní soupravy. A patrně je leckterá domácnost ještě vlastní – alespoň my ano. Jen si tedy neumím představit, že by si v nich dnes nosil můj potomek oběd a nepůsobil silně „retro“ před spolužáky i ostatními kolemjdoucími. O vlivu hliníku nemluvě. Jaké jídlonosiče se tedy prodávají dnes a které materiály a vlastnosti vedou?

  • Plastové jídlonosiče

Plastové jídlonosiče bývají jednou z nejčastějších variant, kterou rodiny alergiků a dětí s intolerancí potravin využívají k donášení jídla z domu do školských zařízení.

Kromě samotného přenosu slouží plastové jídlonosiče zároveň i k ohřívání jídla v mikrovlnné troubě. Prodávají se v řadách velikostí, resp. objemů, tvarů (kulatých i hranatých) či barev. Jejich pozitivem je nižší pořizovací cena. Třípatrové (ale existují i plastové dvou či naopak čtyřpatrové) jídlonosiče lze zakoupit již od cca 100 Kč.

Naopak jejich nevýhodou je relativně rychlé chladnutí pokrmu, což může být kontraindikací k jejich užívání např. pro děti s HIT (histaminovou intolerancí), při níž by mělo být konzumováno pouze čerstvě uvařené jídlo, nikoliv déle skladované a ohřívané.

  • Jídlonosiče s termoobaly

Některá školská zařízení odmítají jídla donesená z domu skladovat a ohřívat, neboť by musela mít na základě hygienických norem speciální ledničku a mikrovlnnou troubu. Proto používají někteří rodiče jídelní nosiče s termoobaly, tzv. termonosiče, které uchovají jídlo déle teplé. Příkladem mohou být plastové jídlonosiče FRESHBOX od Tescomy, které jsou uložené v termotašce. Na výběr jsou misky o různém objemu (třípatrové mají objem 800 ml, větší pak 1,5 l). Zvolit si lze často i barevné provedení termotašky.

Další variantou jsou nerezové jídlonosiče s plastovým termoobalem (plastová či nerezová víčka), který tvoří dvouplášťová nádoba vyplněna termoizolační hmotou.

Jídlo je po zhruba pěti a více hodinách uchovávání v řadě termonosičů spíše vlažné než teplé. Dlouhodobé uchovávání pomalu chladnoucího jídla není navíc z hygienických důvodů ideální (mělo by být používáno rychlé zchladnutí či zmražení, a to nejen v zařízeních společného stravování, ale i v domácích podmínkách), neboť napomáhá rozvoji nežádoucích mikroorganismů. Za kritické je z hlediska tvorby bakterií považováno rozmezí teplot od +60 °C do 10 °C. Měli bychom se tedy snažit dobu, při níž se pokrm nachází v daném rozmezí, minimalizovat.

  • Termosky na jídlo

Termosky na jídlo na rozdíl od termonosičů udrží díky technologii výroby (dvojité vnitřní nádobě a odčerpanému vzduchu mezi nimi) jídlo opravdu teplé, a to po relativně dlouhou dobu. Např. termosky Esbit dle výrobce udrží pokrm teplejší než 65 °C po dobu 6 hodin, při venkovní teplotě 20°C. Na trhu jsou k dostání od cca 600 Kč (př. 0,5 litrová termoska Esbit).

Jiným typem nádobí pro přenášení jídla jsou ty, jejichž spodní část tvoří skleněná miska a plastové víčko. Je-li spodní nádoba navíc z borosilikátového skla, lze kromě uchovávání v chladničce a ohřevu v mikrovlnné troubě použít nádobí i pro ohřívání či zapékání v klasické troubě (samozřejmé kromě plastového víčka). Na každodenní nošení může však být skleněné nádobí nepraktické.

Ideální by bylo, kdyby se všechny naše děti s potravinovým omezením mohly stravovat dietně, ale zároveň společně se svými spolužáky a školská zařízení byla schopná tyto pokrmy zajistit. V dnešní době tomu tak bohužel není.

Komentáře ke článku
pralinka

6. 10. 2016
13:31

pralinka

Mame Freshbox od Tescomy s termotaskou a je super, mohu jen doporucit.

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Antikoncepce pro alergiky
Antikoncepce pro alergiky

Nikdy vás nenapadlo, že existuje spojitost mezi potravinovou alergií, intolerancí a...

Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty