Chléb – základní potravina celého světa

Vložte svůj článek

Anketa

Pečete doma chleba?

Petra Vojtová, 23. 5. 2013

Celiakie, Alergie na potraviny, Speciály


Liší se složením, tvarem, odlišnými výrobní postupy. Připravovat ho lze kromě pečení i pařením či smažením těsta. Lze použít de facto jakoukoliv mouku, a tak je možné vyjít vstříc lidem s různými alergiemi a intolerancemi.

Tentokrát nemusíme vůbec věnovat pozornost mléku a vejcím, protože k výrobě většiny druhů chleba nejsou potřeba. Budeme se tedy soustředit na mouku a případně další přísady potřebné pro objem a kyprost těsta.

Kynuté chleby

Chleby vyráběné za pomocí kynutí, přesněji řečeno kvašení jsou v našich končinách nejběžnější. Ke kvašení může dojít různými přísadami.

1. Kvásek

  • Používá se převážně žitný kvásek, ale existuje i kvásek bezlepkový.
  • Kvásek si můžete zakoupit v obchodě nebo si jej sami vyrobit.
  • Podrobnosti najdete v navazujícím článku Kváskový chléb nejen pro bezlepkáře.

2. Droždí

  • Nejrozšířenější způsob kvašení chleba, který využívá většina velkých pekáren v ČR.
  • U bezlepkového chleba je to nejpoužívanější způsob přípravy, hlavně při domácím pečení. Většina druhů droždí dnes neobsahuje lepek, ale dříve se ve složení čerstvého droždí mohla objevit pšeničná mouka.
  • Výhodou proti kváskovému chlebu je rychlejší a spolehlivější kynutí těsta.
  • Není příliš vhodné pro pečení chleba s vysokým podílem žitné mouky.

Domácí kmínový chléb - recept

Domácí kmínový chléb Zuzky NovákovéDomácí kmínový chléb Zuzky Novákové

 

3. Chemické kvašení neboli kypřidla

  • Toto kvašení probíhá díky přídavku kypřícího prášku do pečiva, minerální perlivé vody nebo jedlé sody a kyselé přísady, jakou může být například podmáslí či pivo.
  • Takzvané sodné chleby jsou typické pro středomoří.

Italská bezlepková foccacia - recept

Bezlepková focaccia Radky VrzalovéBezlepková focaccia Radky Vrzalové

 

Nekynuté chleby

Nejznámější tohoto druhu je asi arabský chléb pita, dále pak chapatti, puri nebo mexické kukuřičné tortily. My jsme vyzkoušeli přípravu indického chleba naan, tedy nekynutých chlebových placek.

Indický chléb Naan - recept

Indický chléb Naan podle Petry VojtovéIndický chléb Naan podle Petry Vojtové

Přejeme dobrou chuť!

Další články speciálu: Pečeme domácí chléb s lepkem i bez

Bezlepkový chléb – jak si pochutnat a ještě ušetřit

Chléb, rohlíky a další podobné pečivou jsou u nás považovány za základ jídelníčku. A to se pro většinu lidí nezmění ani po přechodu na bezlepkovou...

Bezlepkový chléb – Radčiny praktické rady

V tomto článku bych se ráda zaměřila na základní zásady týkající se bezlepkového pečení chleba. Existují totiž rozdíly oproti výrobě chleba...

Kváskový chléb nejen pro bezlepkáře

Dříve v našich zeměpisných šířkách naprosto běžný postup výroby, dnes „znovuobjevená“ receptura – kváskový chléb. Lze ho ale připravit i v...

Soutěž o nejlepší recept na bezlepkový chléb

Pokračujeme v sérii našich vařících a pečících soutěží. Po úspěšné soutěži o nejlepší velikonoční recept přicházíme s další. Tentokrát budeme péct...

Vyhodnocení soutěže o nejlepší recept na bezlepkový chléb

Čtyřčlenná porota důkladně prošla všechny soutěžní recepty. Největší důraz přitom kladla na originalitu a nápaditost receptů, ale nezapomínala ani...

Bezlepkářka Petra Ménová: V kuchyni je to trochu jako v laboratoři

Rozhovor s vítězkou jarní soutěže o nejlepší recept na bezlepkový chleba. Jakou dietu musí dodržovat a proč? A jak to umí v kuchyni?

Komentáře ke článku

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Toto pole prosím nevyplňujte