Infolinka 541 212 450

Míša dort - bez lepku a laktózy

INGREDIENCE

Korpus: 4 vejce (žloutky + bílky zvlášť, špetka soli do bílků) 3 + 1 lžíce třtinového cukru 2 lžíce horké vody 2 lžíce kakaového pudinku 2 lžíce kakaového prášku 1 lžíce řepkového oleje 1 lžička vanilkového extraktu 3 g kypřícího prášku bez lepku, př. Labeta Krém: 500 ml bezlaktózové smetany 33 % 500 ml tučného bezlaktózového tvarohu nebo 1 tvaroh + 1 bezlaktózové mascarpone 120 g cukru moučka 4 plátky želatiny + 5 lžic vody 2 vanilinové cukry Poleva: 120 g hořké čokolády bez mléka 100 ml bezlaktózové smetana 33% 10 g bezlakózového másla bezlaktózové máslo + kukuřičná strouhanka nebo mandle či kokos na vymazání a vysypání formy



POSTUP

Korpus: Troubu si předehřejeme na 180 °C. Formu na dort (průměr 22 cm) vymažeme a vysypeme. Z bílků a špetky soli ušleháme pevní sníh. Na konec všleháme 1 lžíci cukru. Ze žloutků a zbývajících 3 lžic cukru vyšleháme světle žlutou pěnu. Přidáme lžíci oleje, horkou vodu a prošleháme. Přisypeme kakao, pudinkový prášek a kypřidlo a opět prošleháme. Nakonec jemně vmícháme tuhý sníh. Těsto vlijeme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu suchá.Korpus uvolníme z formy a necháme zchladnout volně na mřížce.

Krém: Smetanu ušleháme do pevné šlehačky, přisypeme cukry a po lžících přidáme tvaroh. Vyšleháme krém. Želatinové plátky rozpustíme v 5 lžících vody a zvolna ohříváme, až se želatina úplně rozpustí. Do želatiny přidáme dvě lžíce tvarohového krému a rozmícháme do směsi, kterou přidáme k celému objemu krému. Opět prošleháme a necháme půl hodiny vychladnout.

Vychladlý korpus vrátíme zpět do dortové formy, potřeme vychladlým krémem a necháme zatuhnout. Pak teprve připravíme polevu.

Poleva: Ve skleněné míse nad parou (na vodní lázni) promícháme čokoládu se smetanou v hladký krém. Mísu s krémem sundáme z lázně, přidáme kousek másla a vymícháme polevu, kterou rozetřeme na zchladlý krém. Celý dort necháme vychladit do druhého dne.

Tipy a rady: Pro bezlaktózovou variantu budete muset trochu běhat po obchodech, protože v každém mají prostě něco - v jednom bezlaktózový tvaroh v jiném šlehačku apod.

Pro zcela bezmléčnou variantu krému budete muset zakoupit silken toffu, které zpracujete stejně dobře jako kostku tvarohu, místo másla doporučuji použít nejlépe Alsan a smetanu nahradit smetanou kokosovou. Želatiny pak o 1 - 2 plátky více.

Chcete - li mít krásné nepečené dorty, používejte acetátovou folii z cukrářských potřeb. Navlhčenou přitiskněte k obvodu formy a krémové dortíky budou mít krásně rovné hrany.

Autorka: Radka Vrzalová

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

2.4x
(Hodnotilo 33 lidí)

Kategorie