Infolinka 541 212 450

Svatební či sváteční koláčky bez lepku

INGREDIENCE

Těsto: 400 g Jizerky (směs na kynuté těsto) 250 g rozpuštěného másla 3 žloutky + 1 vejce na potření 100 g pohankové mouky 100 ml vlažného mléka 50 g moučkového cukru + 1 vanilkový cukr (nebo 1/2 kávové lžičky vanilky) 25 ml rumu tuzemáku 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker kůra z jednoho bio citronu Drobenka: 100 g kukuřičné polohrubé mouky nebo rýžové krupice 80 g cukru krupice 80 g másla Máslovo-rumová lázeň: 200 ml tuzemáku 200 g másla Obalení: 500 g moučkového cukru smíchaného s dvěma vanilkovými cukry Tvarohová nádivka: 1/2 tvarohu v kostce 3 polévkové lžíce mléka 2 polévkové lžíce moučkového cukru kůra z 1/2 bio citronu trocha vanilky Povidlová nádivka: 200 g švestkových povidel 1 polévková lžíce tuzemáku 1 polévková lžíce cukru 1 kávová lžička skořice Maková nádivka: 100 g máku 100 ml horkého mléka 1 polévková lžíce tuzemáku 1 kávová lžička skořice špetka drceného hřebíčku



POSTUP

 Mouky nasypeme do mísy, přidáme cukr, sušené droždí, citronovou kůru, vanilku, mléko, tuzemák, žloutky a rozpuštěné máslo. Vymícháme těsto, které necháme cca 10 minut v teple odpočinout.Mezitím si uděláme drobenku - rozpustíme máslo v kastrůlku a přisypeme cukr a mouku. Umícháme drobenku (část mouky můžeme nahradit drcenými ořechy či mandlovou moučkou). Troubu vyhřejeme na 180 °C.

Nádivky si připravíme následovně. Tvarohová nádivka - smícháme všechny ingredience. Povidlová nádivka - zahřejeme všechny ingredience a promícháme. Pakliže jsou povidla řídká, zahustíme drobečky z bezlepkových piškotů. Maková nádivka - mák přelijeme horkým mlékem a přidáme ostatní suroviny. Na zahuštění můžeme opět použít bezlepkové piškoty.

Z těsta omoučenými prsty tvarujeme kuličky, které zploštíme na cca 3 - 4 cm koláčky, uprostřed uděláme mělký důlek. Na střed koláčků klademe dvěma lžičkami náplň (měla by tvořit cca 50 % koláčku). Okraje koláčků potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme drobenkou. Dáme péct na cca 15 minut.

Po upečení necháme koláčky trochu ochladnout (aby se nesypaly). V kastrůlku si rozpustíme máslo, přidáme tuzemák a spojíme v rumovo-máslovou lázeň. Teplé koláčky v lázni namočíme a obalíme v cukru.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

1 h 30 min

Hodnocení

3.9x
(Hodnotilo 28 lidí)

Kategorie