Infolinka 541 212 450


Testováno spotřebiteli: Sójová smetana Bio Provamel I




O spotřebitelská testování je mezi našimi čtenáři vždy velký zájem. A nebylo tomu jinak ani tentokráte. Možnost vyzkoušet si zdarma tuto rostlinnou smetanu vhodnou pro bezmléčnou i bezlepkovou dietu zaujala několikanásobně více lidí, než jsme byli schopni uspokojit.

Ze zájemců jsme vybrali pestrou skupinu jednotlivců i celých rodin, jejichž úkolem bylo připravit z Provamel smetany minimálně dva pokrmy, nafotit je a vložit do databáze receptů. Nezbytnou součástí testování bylo vyplnění dotazníku, s jehož závěrečnými výstupy vás v tomto článku seznámíme. Na úvod můžeme říci, že všichni testující byli velmi spokojeni a doporučili by Provamel sójovou smetanu vyzkoušet.

Testující – alergici i zájemci o zdravý životní styl

Spotřebitelského testování se zúčastnilo celkem 24 osob. Gró tvořilo deset žen, které zodpovídaly za přípravu pokrmů a navrácení vyplněných dotazníků. Většina z nich zapojila do ochutnávek a hodnocení i své děti či partnery, díky čemuž stoupla relevantnost výsledků testování.

Nejčastějšími důvody, proč tento výrobek testující používají, příp. se ho rozhodli vyzkoušet, je alergie na bílkovinu kravského mléka (ABKM) a intolerance laktózy. Zmiňovaná byla i alergie na lepek, dodržování zásad makrobiotického stravování či zvědavost vyzkoušet něco nového.

 

Vynikající chuť a vůně, hustá konzistence

Úkolem testujících před samotnou přípravou pokrmů bylo zapojit své smysly - zrak, čich a samozřejmě i chuť, a popsat prvotní dojmy ze smetany. A výsledek? Popis barvy se u jednotlivců lišil – od bílé, smetanové, přes světle béžovou až k lehce našedlé. Podstatná je však shoda v tom, že všem přišla barva příjemná a vyhovující.

Velkým plusem této smetany je její hustá, krémová konzistence, která řadu testujících příjemně překvapila, neboť ji u výrobku s obsahem tuku 18 % neočekávali. Jana by konzistencí smetany Provamel přirovnala k vysokoprocentní smetaně kravské.

Vůně smetany je dle hodnotitelů velmi jemná, nevtíravá. Opakovaně zaznělo i „neutrální“, díky čemuž má tato smetana široké využití. Názor slečny Adély: „Vůně není žádná, což nám vyhovuje a zároveň nás to překvapuje, vzhledem k tomu, že se jedná o výrobek ze sóji, která je známá svou aromatičností“.

Chuť této smetany byla popsána jako vynikající, lahodná, smetanová, lehce oříšková, příjemně nasládlá, a to i bez přidání cukrů, což s povděkem kvitovala většina testujících.

Velmi pestré využití – sladké i slané pokrmy

Díky výše uvedeným senzorickým vlastnostem je škála použití tohoto výrobku velmi široká.

Jak říká Veronika: „Tato smetana se hodí do většiny pokrmů, které vyžadují jako přísadu klasickou smetanu. Pro mě osobně je naprosto výborná a nenahraditelná v krémových omáčkách a dezertech a stejně tak jako smetana do kávy“. V některých recepturách může nahradit i jogurt či rostlinné mléko.

Druhy pokrmů, do kterých je vhodné použít Provamel sójovou smetanu, včetně konkrétních receptů, které účastnice spotřebitelského testování vyzkoušely, jsou tyto:

 Kuře na indický způsob

  • zjemnění příkrmů pro kojence a batolata
  • smetana do kávy

V druhé části článku se dozvíte další postřehy, srovnání s jinými rostlinnými smetanami a celkové hodnocení. Pokračujte zde.

 

 


Články na podobné téma