úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepková jogurtová bublanina

Bezlepková jogurtová bublanina

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 40 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 450 g bílého bezlepkového jogurtu (použila jsem Hollandia)
200 g bezlepkové mouky (120 g Schar nebo Jizerky či jiné bezlepkové mouky a 80 g polohrubé kukuřičné - je to chutnější a těsto má krásně žlutou barvu)
160 g moučkového cukru
4 vejce
50 g másla
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček bezlepkového prášku do pečiva nebo 2,5 kávové lžičky vinného kamene

400 g zralejších meruněk, vypeckovaných, nakrájených na ¼, nebo jiné letní ovoce + polohrubá kukuřičná mouka (kokosová moučka nebo mleté ořechy) na obalení

tuk a polohrubá kukuřičná mouka nebo strouhanka na vysypání plechu

Postup přípravy:

1. Troubu předehřejeme na 160 - 170 stupňů. Rozklepneme vejce a z bílků a trochy soli ušleháme pevný sníh.

2. Máslo necháme rozehřát v mikrovlnné troubě, nebo hrnečku a po zchladnutí dáme do mísy. Přidáme oba cukry a mixujeme. Postupně přidáme žloutky - mixujeme do pěny. Po částech přidáme jogurt (dávala jsem po lžíci) a obě mouky (po lžíci) a mixujeme. Na konec přidáme a zamixujeme prášek do pečiva.

3. Po částech opatrně do těsta vmícháme sníh (už jen vařečkou nebo stěrkou).

4. Těsto vlijeme na hlubší, vymazaný a vysypaný plech. Povrch uhladíme a posypeme meruňkami nakrájenými na čtvrtky a obalenými (viz níže). Můžeme dát polovinu těsta a posypat polovinou ovoce, dát druhou vrstvu těsta a povrch posypat zbytkem ovoce.

5. Pečeme cca 40 - 45 minut (kontrola špejlí nutná, až se těsto přestane lepit na špejli – hlavně kolem ovoce).

6. Bublaninu necháme v pekáči vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Ovoce  se v mouce pouze prohází, aby se na povrchu obalilo a nerozmáčelo těsto, nespadlo na dno bublaniny a nepřipalovalo se. K meruňkám se dobře hodí právě kokosová moučka, pokud s ní vysypete plech na pečení a obalíte meruňky, chutě se krásně spojí.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...