úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepková jogurtová bublanina

Bezlepková jogurtová bublanina

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 40 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 450 g bílého bezlepkového jogurtu (použila jsem Hollandia)
200 g bezlepkové mouky (120 g Schar nebo Jizerky či jiné bezlepkové mouky a 80 g polohrubé kukuřičné - je to chutnější a těsto má krásně žlutou barvu)
160 g moučkového cukru
4 vejce
50 g másla
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček bezlepkového prášku do pečiva nebo 2,5 kávové lžičky vinného kamene

400 g zralejších meruněk, vypeckovaných, nakrájených na ¼, nebo jiné letní ovoce + polohrubá kukuřičná mouka (kokosová moučka nebo mleté ořechy) na obalení

tuk a polohrubá kukuřičná mouka nebo strouhanka na vysypání plechu

Postup přípravy:

1. Troubu předehřejeme na 160 - 170 stupňů. Rozklepneme vejce a z bílků a trochy soli ušleháme pevný sníh.

2. Máslo necháme rozehřát v mikrovlnné troubě, nebo hrnečku a po zchladnutí dáme do mísy. Přidáme oba cukry a mixujeme. Postupně přidáme žloutky - mixujeme do pěny. Po částech přidáme jogurt (dávala jsem po lžíci) a obě mouky (po lžíci) a mixujeme. Na konec přidáme a zamixujeme prášek do pečiva.

3. Po částech opatrně do těsta vmícháme sníh (už jen vařečkou nebo stěrkou).

4. Těsto vlijeme na hlubší, vymazaný a vysypaný plech. Povrch uhladíme a posypeme meruňkami nakrájenými na čtvrtky a obalenými (viz níže). Můžeme dát polovinu těsta a posypat polovinou ovoce, dát druhou vrstvu těsta a povrch posypat zbytkem ovoce.

5. Pečeme cca 40 - 45 minut (kontrola špejlí nutná, až se těsto přestane lepit na špejli – hlavně kolem ovoce).

6. Bublaninu necháme v pekáči vychladnout a posypeme moučkovým cukrem.

Tip: Ovoce  se v mouce pouze prohází, aby se na povrchu obalilo a nerozmáčelo těsto, nespadlo na dno bublaniny a nepřipalovalo se. K meruňkám se dobře hodí právě kokosová moučka, pokud s ní vysypete plech na pečení a obalíte meruňky, chutě se krásně spojí.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte