úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepková vánočka

Bezlepková vánočka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 3 h
Zařazení: Vánočky, štoly
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Poloviční dávka:
150 g Schär mix B
125 ml mléka
70 g zlaté jizerky
60 g cukru
60 g Hery či jiného tuku
50 g Schär Farine
1 vejce
vanilkový cukr
2 lžičky droždí
1 lžička psyllia
špetka soli
rozinky namočené v rumu...
Postup přípravy:

Psyllium dáme do mléka a necháme nabobtnat. Čím déle,tím lépe. Zaděláme a necháme kynout v pekárně, kam se dají jako první tekuté ingredience, pak sypké a nakonec droždí. V pekárně nastavím program těsto, cca 1,5 hodiny, včetně kynutí.

Na pomoučněný vál dáme vykynuté těsto, lehce podsypeme a rozdělíme na 9 stejných dílů. Ty rozválíme dlaní na prameny, stejně dlouhé. První část pleteme ze 4 dílů, přehodíme levý krajní pruh přes druhý v pořadí, pravý krajní podsuneme pod druhý a přehodíme přes třetí. A takto pokračujeme až do konce.

Druhý díl pleteme ze tří dílů, klasicky jako cop a třetí díl pouze zamotáme dva prameny.

Potřeme bílkem,posypeme nasekanými mandlemi. Necháme ještě 15 minut odpočinout.

Aby se vánočka při pečení nerozjela, zapícháme do ní špejle tak, by špejle držely vždy 2 - 3 díly, ne jen jeden.

Pečeme na 200 °C klasicky cca 7 minut, pak stáhneme na 160 °C a pečeme cca ještě 40 - 45 minut, dle trouby.

Po upečení necháme chladnout na mřížce.

První den chutná jako lepková, druhý a třetí den je také dobrá, ale je ještě lepší, když se nechá malinko ohřát v mikrovlnce ;-).

 

 

 

Autor: marketka.v

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte