úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové houstičky se sádlem a jogurtem

Bezlepkové houstičky se sádlem a jogurtem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 500 g bezlepkové mouky (Jizerka, Schar – mix B)
150 ml vlažné vody
2 vejce + 1 vejce na potření
3 polévkové lžíce bílého bezlepkového jogurtu (např. Hollandia)
3 polévkové lžíce sádla (nejlépe domácího)
2 polévkové lžíce Psylia rozpuštěné ve 100 ml vlažné vodě
1 balíček droždí (42 g)
1 - 2 lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový prášek do pečiva
1 kávová lžička soli
0,5 kávové lžičky moučkového cukru
hrubá sůl
mák
kmín na posypání
Postup přípravy:

Mouku a všechny sypké části vložíme do mísy, na povrch rozdrobíme celou kostku droždí. Přidáme dvě vejce, rozpuštěné psylium, vodu a jogurt. Začneme těsto hnětat (v robotu nebo mixérem). Po částečném spojení surovin (lepivé těsto) přidáme rozehřáté (povolené sádlo).

Po zapracování sádla bychom měli mít krásné hladké těsto, ze kterého buď tvarujeme houstičky, bagetky nebo na troše mouky vyválíme plát a tvarujeme rohlíky.

Na plech vyložený pečícím papírem poklademe pečivo a necháme v teple 30 - 45 minut vykynout přikryté utěrkou. Pečivo potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubou solí, mákem nebo kmínem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 20 - 30 minut. Nezapomeneme vložit do trouby hrneček s vodou.

 

 

 

 

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...