úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

Bezlepkové věnečky z odpalovaného těsta

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Zákusky
Hodnocení:
Hodnotilo 21 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Věnečky:
250 ml plnotučného mléka
3 vejce celá + 1 žloutek (nejlépe domácích čerstvých)
130 g bezlepkové samokypřící mouky Doves Farm
100 g másla
špetka soli

Krém:
250 ml plnotučného mléka
50 g krupicového cukru
50 g másla pokojové teploty
2 žloutky
1 vanilkový bezlepkový pudinkový prášek
1 kávová lžička rumu
dřeň z jednoho menšího vanilkového lusku

Na dohotovení:
250 ml 33% a více procentní šlehačky + 1 polévková lžíce moučkového cukru
maliny nebo plátky jahod a moučkový cukr na ozdobení
Postup přípravy:

Na dno trouby dáme plochý hrnec nebo malou nádobu na pečení s vodou. Troubu předehřejeme na 210 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem, na který si obyčejnou tužkou lehce naznačíme podle formičky nebo skleničky cca 12 koleček o průměru cca 6 - 8 cm.

Mléko osolíme, přidáme máslo a společně přivedeme k varu, nejlépe v hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem. Do vroucí tekutiny nasypeme najednou celý objem mouky. Zmírníme plamen asi o polovinu a z těsta za stálého míchání utváříme kouli těsta, která se nechytá stěn ani vařečky, tzv. odpalujeme.

Pánev s těstem odstavíme ze sporáku a necháme chvilku ochladnout. Do ještě horkého těsta postupně mixérem zašleháme po jednom vajíčku a nakonec žloutek. Teplé těsto plníme do trezírovacího sáčku s širokou zdobící špičkou (těsto vypadá poměrně nevábně a hrudkovitě).

Na pečící papír stříkáme těsto podle značek koleček - dvě vrstvy na sebe. Plech vložíme na střední pozici do vyhřáté trouby, kde už se vytvořila z vody pára. Pečeme cca 15 minut při 210 °C. Pak teplotu snížíme na 180 °C a necháme cca 5 minut dopéct. Troubu zásadně neotvíráme.

Studenou šlehačku vyšleháme dotuha.

Z mléka, bezlepkového vanilkového pudinku, cukru, dřeně z vanilky a lžičky rumu si připravíme v menším hrnci hustý krém. Odstavíme ze sporáku, promícháme a přidáme dva žloutky. Za stálého míchání přendáme hrnec s krémem do studené vodní lázně a krém takto vychladíme na pokojovou teplotu. Prošleháme mixérem a po kouskách přidáváme za stálého šlehání máslo. Vyšleháme hladký krém.

Po upečení necháme věnečky vychladnout na mřížce. Vychladlé rozkrojíme, plníme krémem a ušlehanou šlehačkou, ozdobíme malinami či plátky jahod.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...