Bezlepkový toustový chléb
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 3 h |
Zařazení: |
Chléb a pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez lepku |

Ingredience: |
Na velkou formu: 400 ml mléka 260 g Schär Mix B 180 g červené Doves farm 2 vejce 60 g rozpuštěného másla 60 g pohankové mouky 2 lžíce psyllia 20 g cukru 10 g soli 5 g sušeného droždí |
---|---|
Postup přípravy: |
Používám pekárnu, a proto postupuji takto: Nejprve v mléku rozpustím psyllium, poté přidám vejce, máslo, cukr, sůl, mouky a na závěr sušené droždí. Zapnu program těsto. Moje pekárna ho má na 1,5 hodiny. Po vykynuti popřeskládám. Zapnu troubu, těsto dám opět do formy, zabalím do igelitu a ještě ho nechám kynout cca 30 - 45 minut na teplem místě. Dávám teď na topeni. Pak postříkám vodou a peču na cca 250 °C bez horkovzduchu se zapařením 10 minut. Pak stáhnu na 180 - 190 °C, vyndám plech s vodou a peču ještě tak 10 - 15 minut, podle trouby. Během pečení ještě jednou postříkám vodou, aby byla měkká kůrka. Chlebík je celkem sladký, nám strašně chutná ;-). |
Autor: | marketka.v |
3. 7. 2016
9:37
Pro: TerezaSice nejsem autorka receptu, ale snad vysvětlím správně :-p. Péct se zapařením znamená, že na dně trouby je nádoba (plech, zapékací miska apod.) s vodou. Tudíž v praxi - chléb pečete klasicky buď na plechu či ve formě na mřížce, já cca v půlce trouby a na dno si dám nádobu s vodou. Někdy se ponechává po celou dobu pečení, jindy se ke konci vyndává, jako zde. Snad jsem to napsala pochopitelně...kdyby ne, ozvěte se, napravím ;-).
2. 7. 2016
20:59
Dobry den, s bezlepkem a tedy i pecňim teprve zacinam a neni mi jasny recept...vlastne ho vubc nechapu. co znamena pect se zaparenim? pisete, ze pak vyndate plech s vodou...chapu dobre, ze se pece tak, ze plech s chlebem stoji jeste v jinem plechu s vodou? A mel by okraj vody pokryt celou formu s chlebem, aby se delal ve vodni lazni??? Dekuji za upresneni a ochotu.
Tereza
30. 7. 2015
20:41
Pro: MiroslavaMirko, tak na řezu už asi chlebík neuvidíte...bohužel...ale když vyzkoušíte ;-).
Ohledně poměru mouk...Nejsem autorka receptu, ale peču už pár let, tak si dovolím odpovědět ;-). Mo bych s poměrem mouk neexperimentovala, alespoň ne na poprvé. Max. bych si troufla zaměnit poměr S. a M., příp. ho pozměnit či nahradit celé S. plus daá pohanka...S. mouky honě používáma i samy o sobě jsou OK ;-).
26. 7. 2015
13:44
Dobrý den,
chlebík vypadá báječně, jen by mne ještě zajímalo, jak vypadá na řezu a jeslti je nutné dodržovat Vámi uvedené mouky.
Děkuji za odpověď
11. 5. 2015
20:41
6. 5. 2015
12:16
Napište nám svůj názor
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...