úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkový zakysaný chléb - úžasně vláčný

Bezlepkový zakysaný chléb - úžasně vláčný

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 31 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 g Jizerky
200 g pohankové mouky
1 zakysaná smetana (150 ml)
1 kelímek teplé vody
1 kelímek teplého mléka
hrst burisonů
1 lžíce amarantové mouky
1 lžíce cukru
3 lžičky oleje
2 lžičky octa (používám jablečný)
1 lžička soli
1 lžička psylia
1 lžička vlákniny
1 sušené droždí
kmín
česnek (sušený, nebo čerstvý)
slunečnicová a lněná semínka dle chuti
Postup přípravy:

Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně.

Postup pro pekárnu: Do pekárny nalijeme zakysanou smetanu a pak jeden kelímek od smetany teplé vody. Pak do kelímku přilijeme teplé mléko, přisypeme cukr, trochu mouky a sušené droždí. Kelímek necháme v teple (aktivovat droždí) a až budou na povrchu bublinky, přidáme do pekárny. Dále přidáváme ostatní suroviny tak, jak jsou psané v seznamu. Necháme umíchat těsto. Množství těsta je na jeden srnčí hřbet a dvě housky.

Vymažeme a vysypeme formu, nalijeme těsto a necháme kynout asi hodinu v teple. Ideálně nakyne v předehřáté troubě na 50 - 60 °C. Před samotným pečením ještě povrch lehce potřeme vodou (mašlovačkou nebo namočenýma rukama).

Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 15 - 25minut. Nezapomeneme dát do trouby kastrůlek s vodou. Ke konci pečení snížíme teplotu na 200 °C. Housky budou upečené dříve než chleba. Pozor, každá trouba peče jinak, čas i teplotu berte tedy jako orientační.

Chlebík je nadýchaný, voňavý a hlavně díky smetaně úžasně vláčný. Chutná i úplně samotný.

Autor: Marja

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...