úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkový zakysaný chléb - úžasně vláčný

Bezlepkový zakysaný chléb - úžasně vláčný

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 g Jizerky
200 g pohankové mouky
1 zakysaná smetana (150 ml)
1 kelímek teplé vody
1 kelímek teplého mléka
hrst burisonů
1 lžíce amarantové mouky
1 lžíce cukru
3 lžičky oleje
2 lžičky octa (používám jablečný)
1 lžička soli
1 lžička psylia
1 lžička vlákniny
1 sušené droždí
kmín
česnek (sušený, nebo čerstvý)
slunečnicová a lněná semínka dle chuti
Postup přípravy:

Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně.

Postup pro pekárnu: Do pekárny nalijeme zakysanou smetanu a pak jeden kelímek od smetany teplé vody. Pak do kelímku přilijeme teplé mléko, přisypeme cukr, trochu mouky a sušené droždí. Kelímek necháme v teple (aktivovat droždí) a až budou na povrchu bublinky, přidáme do pekárny. Dále přidáváme ostatní suroviny tak, jak jsou psané v seznamu. Necháme umíchat těsto. Množství těsta je na jeden srnčí hřbet a dvě housky.

Vymažeme a vysypeme formu, nalijeme těsto a necháme kynout asi hodinu v teple. Ideálně nakyne v předehřáté troubě na 50 - 60 °C. Před samotným pečením ještě povrch lehce potřeme vodou (mašlovačkou nebo namočenýma rukama).

Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 15 - 25minut. Nezapomeneme dát do trouby kastrůlek s vodou. Ke konci pečení snížíme teplotu na 200 °C. Housky budou upečené dříve než chleba. Pozor, každá trouba peče jinak, čas i teplotu berte tedy jako orientační.

Chlebík je nadýchaný, voňavý a hlavně díky smetaně úžasně vláčný. Chutná i úplně samotný.

Autor: Marja

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte