Bezlepkový zakysaný chléb - úžasně vláčný
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 1 h 30 min |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
250 g Jizerky 200 g pohankové mouky 1 zakysaná smetana (150 ml) 1 kelímek teplé vody 1 kelímek teplého mléka hrst burisonů 1 lžíce amarantové mouky 1 lžíce cukru 3 lžičky oleje 2 lžičky octa (používám jablečný) 1 lžička soli 1 lžička psylia 1 lžička vlákniny 1 sušené droždí kmín česnek (sušený, nebo čerstvý) slunečnicová a lněná semínka dle chuti |
---|---|
Postup přípravy: |
Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně. Postup pro pekárnu: Do pekárny nalijeme zakysanou smetanu a pak jeden kelímek od smetany teplé vody. Pak do kelímku přilijeme teplé mléko, přisypeme cukr, trochu mouky a sušené droždí. Kelímek necháme v teple (aktivovat droždí) a až budou na povrchu bublinky, přidáme do pekárny. Dále přidáváme ostatní suroviny tak, jak jsou psané v seznamu. Necháme umíchat těsto. Množství těsta je na jeden srnčí hřbet a dvě housky. Vymažeme a vysypeme formu, nalijeme těsto a necháme kynout asi hodinu v teple. Ideálně nakyne v předehřáté troubě na 50 - 60 °C. Před samotným pečením ještě povrch lehce potřeme vodou (mašlovačkou nebo namočenýma rukama). Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 15 - 25minut. Nezapomeneme dát do trouby kastrůlek s vodou. Ke konci pečení snížíme teplotu na 200 °C. Housky budou upečené dříve než chleba. Pozor, každá trouba peče jinak, čas i teplotu berte tedy jako orientační. Chlebík je nadýchaný, voňavý a hlavně díky smetaně úžasně vláčný. Chutná i úplně samotný. |
Autor: | Marja |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...