úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlaktózový dort

Bezlaktózový dort

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Ingredience: Korpus na dort:
260 g vajec (5 - 6 ks)
200 g hladké mouky
180 g cukru krupice
50 g oleje
40 g vanilkového cukru
40 g kakaa
40 g vody

Krém:
1 vanilkový pudink - prášek
3/8 litru bezlaktozového mléka (nebo jiného)
1/8 kostky bezlaktozového másla
vanilkový cukr

Marcipánová hmota - kupovaná, vyráběná z mandlí
Postup přípravy:

Korpus: Cukr s vejce šleháme v hrnci a zahříváme nad plamenem cca na 40 °C (příjemně teplá hmota). Pak přilijeme vlažnou vodu. Šleháme do tuha - hmota bude mít světlou barvu, metličky zanechávají stopu, a objem je cca 2 - 3 krátvětší. 
Ručně metličkou (nebo čistou rukou) zamícháme prosátou mouku s kakaem. Nakonec zamícháme olej a ihned plníme formu na dort. Pečeme při 180 - 200 °C asi 45 - 60 min (až je špejle suchá ).

Po vychladnutí 2x rozkrojíme, a plníme marmeládou a krémem. 

Krém:
V mléce rozmícháme pudinkový prášek, přivedeme k varu a uvaříme. Do uvařené hmoty zamícháme vanilkový cukr, cukr dle vlastního uvážení. Necháme vychladnout. V hrnci vyšleháme změklé máslo a přidáváme pudink. Pokud jsme pudink neosladili, můžeme osladit nyní. (pakliže hmota zkrupičkovatí, stačí nahřát nad plamenem za stálého šlehání a vyšlehat do hladka). 
Můžeme obarvit kakaem, barvivem, skořicí atd.

Povrch dortu můžeme ozdobit krémem nebo potáhnout marcipánem. Marcipán jsem koupila. 

Autor: JanaZizi

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte