úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborový mazanec se sádlem

Bramborový mazanec se sádlem

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 40 min
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 114 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 400 g bezlepkové mouky
(protože je v rozpisu polohrubá, dala jsem 250 g bezl. Schar mix C, 100 g polohr. kukuřičné a 50 g pohankové – může být místo toho i 50 g jabl. vlákniny) + 5 g xantanové gumy (NEMUSÍ BÝT!)
2 velké uvařené brambory (cca 200 g - varný typ B nebo C)
100 ml mléka či vody
3 lžíce krupicového cukru
1 žloutek
1 vejce
80 g sádla
50 g medu
30 g sušených krájených meruněk (spařit horkou vodou, nechat okapat)
30 g jablečných křížal
20 g čerstvého droždí
špetka soli

1 bílek na potření (můžeme potřít jen žloutkem nebo vodou)
50 g mandlí na posyp
pečící papír na plech
Postup přípravy:

Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Droždí smícháme s jednou lžící cukru a vlažným mlékem. Přidáme lžíci mouky a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme mouky, nastr. brambory, žloutek, vejce, sůl, zbývající cukr, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky, med a vzešlý kvásek. Vše zlehka propracujeme, přidáme rozpuštěné zchladlé sádlo.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého na plechu vytvoříme mazanec. Nakrojíme kříž, potřeme bílkem či žloutkem, posypeme mandlemi a necháme cca 30 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 180 °C asi 15 minut, pak dopékáme při 160 °C asi 30 minut. Během pečení (pokud se připéká shora) – překryjeme alobalem.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu
Jana Urbanová

16. 3. 2013
20:53

originání, rychlý, chutný

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte