úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bramborový mazanec se sádlem

Bramborový mazanec se sádlem

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 40 min
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 116 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 400 g bezlepkové mouky
(protože je v rozpisu polohrubá, dala jsem 250 g bezl. Schar mix C, 100 g polohr. kukuřičné a 50 g pohankové – může být místo toho i 50 g jabl. vlákniny) + 5 g xantanové gumy (NEMUSÍ BÝT!)
2 velké uvařené brambory (cca 200 g - varný typ B nebo C)
100 ml mléka či vody
3 lžíce krupicového cukru
1 žloutek
1 vejce
80 g sádla
50 g medu
30 g sušených krájených meruněk (spařit horkou vodou, nechat okapat)
30 g jablečných křížal
20 g čerstvého droždí
špetka soli

1 bílek na potření (můžeme potřít jen žloutkem nebo vodou)
50 g mandlí na posyp
pečící papír na plech
Postup přípravy:

Brambory uvaříme, oloupeme a po vychladnutí nastrouháme na jemném struhadle (nejlepší je připravit si je den předem). Droždí smícháme s jednou lžící cukru a vlažným mlékem. Přidáme lžíci mouky a připravíme kvásek, který necháme vzejít na teplém místě. Do mísy dáme mouky, nastr. brambory, žloutek, vejce, sůl, zbývající cukr, nakrájené spařené meruňky a křížaly, opláchnuté rozinky, med a vzešlý kvásek. Vše zlehka propracujeme, přidáme rozpuštěné zchladlé sádlo.

Vypracujeme hladké nelepivé těsto, ze kterého na plechu vytvoříme mazanec. Nakrojíme kříž, potřeme bílkem či žloutkem, posypeme mandlemi a necháme cca 30 minut odpočinout.

Pečeme v předehřáté troubě nejprve na 180 °C asi 15 minut, pak dopékáme při 160 °C asi 30 minut. Během pečení (pokud se připéká shora) – překryjeme alobalem.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu
Jana Urbanová

16. 3. 2013
20:53

originání, rychlý, chutný

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...