Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–16.30)
541 212 450

Donuty, lehké koláče či máslové rohlíky, večky - bez lepku, příp. i bez mléka či laktózy

Bez lepku
Donuty, lehké koláče či máslové rohlíky, večky - bez lepku, příp. i bez mléka či laktózy
Náročnost
jednoduchý
Ingredience
Na rozkvas:
400 ml teplé vody
300 g Schär mix Bread
1 vrchovatá lžíce psyllia rozmíchaná v 250 ml teplé vody
5 - 7 g dobře proleželého kvásku

2. den, resp. po 12 hodinách:

Donutky a vázané koláče:
300 g Schär mix B
1/2 rozkvasu - cca 350 ml (350 g)
1/2 nabobtnalého psyllia - cca 125 ml
80 g cukru moučka
50 g rozpuštěného bezlaktózového másla nebo Stelly (bezmléčný tuk)
3 lžíce bezlaktózové nebo rostlinné smetany (kokosová)
125 ml pomerančové limonády (např. Mirinda)
1 žloutek
1 lžička vanilkového extraktu (nebo Tuzemáku a špetka vanilky)
špetka soli

Na smažení:
1 litr řepkového nebo slunečnicového olej
1/2 kostky tuku Omega (ztužený tuk)
mrkev na kolečka (těsto se pak nepřipaluje)

Máslové jemné rohlíky, bagety, večky:
1/2 rozkvasu - cca 350 ml (350 g)
150 g Schär mix B
1/2 nabobtnalého psyllia - cca 125 ml
30 g bezlaktózového másla rozpuštěného s 1 lžící bezlaktózové smetany
1 lžička hnědého cukru či agávového sirupu
5 - 7 g soli

mák na posypání

Postup přípravy

Rozkvas: K proleženému kvásku vložíme do mísy mouku a teplou vodu. Promícháme (nejlépe rukou) v hladkou směs připomínající hedvábnou krupičnou kaši a mísu přikryjeme víkem nebo přetáhneme potravinářskou folií a dáme takto hotový rozkvas na 12 hodin na místo se stabilní pokojovou či trochu vyšší teplotou (26 - 28 °C). Nejlépe je zadělat rozkvas v pátek večer a pokračovat v sobotu ráno. K těstu si nesmíme zapomenout zvlášť nechat nabobtnat psyllium - druh vlákniny z tobolek indického jitrocele, která podrží strukturu bezlepkového těsta a bez něho nemá cenu vůbec chleba či pečivo dále péct. Jednu vrchovatou lžíci rozmícháme ve 250 ml teplé vody v hrnečku a necháme volně odpočívat někde vedle mísy s rozkvasem, abychom na něj druhý den nezapomněli.

2. den, resp. po 12 hodinách: Protože rozkvasu je poměrně hodně, je výhodné rozpůlit jej na polovinu a upéct si rovnou kynuté sladké i slané najednou.

Donutky či vázané koláče: Rozpustíme si v kastrůlku máslo, přidáme smetanu a promícháme. Přilijeme limonádu a žloutek, vanilkový extrakt a znova směs promícháme. V rozkvasu rukou pořádně promícháme a zapracujeme gel z psyllia, přidáme cukr a špetku soli, opět zpracujeme. Přilijeme limonádovou směs a opět zpracujeme až se vše spojí v lepkavé tekuté těstíčko. Nakonec rukou vpracováváme po částech mouku, až vznikne hladké mírně lepivý bochánek těsta. Ten necháme v míse s poklopem či přetažený igelitem odpočívat min. 2 hodiny v teple. Po vykynutí cca o polovinu objemu těsto vyklopíme na hodně pomoučený vál.

Na donuty: Rozválíme na placku o výšce cca 2 - 2,5 cm a pomocí vykrajovátek nebo skleniček vykrajujeme"koblížky s dírou", které necháme 5 minut odpočinout a smažíme v rozpáleném oleji, pak na středním plameni z každé stran dozlatova. Mrkev zabrání přepalování mouky. Necháme okapat na ubrouscích a potřeme čokoládovou polevou bez mléka (120 g rozpuštěné hořké čokolády + 30 g kokosového tuku ztuženého nebo Omegy) či posypeme skořicovým cukrem nebo cukrovou glazurou.

Koláče jsou ze stejného těsta, jen více rozváleného (výška 1,5 cm) nakrájeného na čtverce, plněné dle chuti, svázané od cípů těsta do uzlíčků. Plníme dle chuti a dietních možností. Před pečením navíc potřené rozšlehaným vajíčkem nebo žloutkem pečeme s hrncem vody ve vyhřáté troubě na 230 °C cca 10 minut a pak dopékáme 10 - 15 minut při 190 °C. Necháme vychladnout na mřížce, skvělé jsou i druhý den.

Ze zbývající poloviny rozkvasu můžeme vytvořit pečivo slané: Promícháme důkladně rozkvas s psylliem, přidáme sůl, cukr, mouku, vytvoříme hladký bochánek těsta a necháme v teple kynout (viz recept na donuty a koláčky). Po vykynutí překlopíme na pomoučený vál, rozválíme na kruh o výšce 1,5 cm, potřeme směsí másla a smetany, těsto přeložíme na půl a opět převálíme válečkem - vzniknou dvě vrstvy. Z těsta rádýlkem tvarujeme trojúhelníky a z nich od špičky k základně tvoříme rohlíky. Necháme na plechu 20 minut v teple vykynout a pečeme v rozpálené troubě na 250 °C s hrncem vody na dně trouby cca 10 minut, pak je postříkáme slanou vodou ze střičky a pečeme dalších 5 - 10 minut. Po upečení necháme na mřížce vystydnout.

Autorka: Radka Vrzalová

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bezlepkový chléb ochucený
Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný...
Domácí chléb
Bezlepkový chléb ochucený
Chléb cibuláček
Jako první si do misky odvážíme 500 g bezlepkové mouky na chléb, přidáme 2 lžičky soli, kmín, 2 lžíce oleje a 2 lžičky...
Domácí chléb
Chléb cibuláček
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Vše smícháme a na válu vypracujeme těsto.Dobře vypracovanou kouli těsta přikryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny odpočinout...
Chlebové placky
Chlebové placky - bez lepku, vajec a ořechů
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Lidem se často pletou pojmy „alergie na lepek“ a „nesnášenlivost lepku“ neboli celiakie. Jedná se o dvě onemocnění, která...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie
Bezlepková dieta není jen pro celiaky
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Nejtypičtější velikonoční symbol – beránek a bez vajec? ANO. A nejen to – velmi chutného beránka lze upéct i bez mléka a...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční beránek – bez vajec, mléka, lepku
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Obdobně jako lze upéci výborného, je také možné připravit i velmi chutný mazanec vhodný pro potravinové alergiky a celiaky...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Velikonoční mazanec – bez vajec, mléka, lepku
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Na českém trhu se objevuje čím dál více bezlepkových mouk. Jak jednodruhových, tak i jejich směsí. Složení některých je...
Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Mouka Schär Mix it
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Netradiční bezlepková pseudoobilovina, která si díky své chuti a nutričním hodnotám zaslouží místo v našem jídelníčku...
Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Quinoa - netradiční surovina nejen pro bezlepkáře
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Jak naložit s nadílkou uvařených vajíček? Může si vaječný alergik dopřát aspoň něco z vejce?
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko Alergie na potraviny
Vejce od koledníků versus bezlepková a bezmléčná dieta
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Chcete na Velikonoce upéct nádivku, ale v rodině máte celiaka nebo potravinového alergika? Napovíme vám, jak na to.
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Velikonoční nádivka – bez vajec, mléka, lepku
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec
Rádi oprašujete pozapomenuté tradice? Vyrobte pro svou rodinu i koledníky sladké pečivo tak akorát do ruky – jidáše...
Alergie na vejce Alergie na lepek (mouku) Alergie na mléko
Jidáše – bez lepku, mléka, vajec

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„První nákup a velká spokojenost.“
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Rychle doručení
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Kvalitní prověřené výrobky
  • Výborná komunikace
  • Vstřícnost a ochota
  • Skvělá volba i pro ne-alergiky
  • Kvalita produktů
Ověřený zákazník před 4 dny