Dort triple chocolate
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dorty |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku |

Ingredience: |
Korpus: 100 g samokypřící mouky doves farm 80 g třtinového cukru 60 ml vody 60 ml mléka 60 g másla nebo jiného tuku 1 velké vejce 30 g tmavé čokolády 28 g kakaa s vysokym obsahem kakaového másla 1/2 lžičky jedlé sody 1/2 lžičky prášku do pečiva špetka soli Pěna tmavá: 200 g smetany ke šlehání 130 g čokolády (mix hořke s mléčnou, nebo jen mléčnou) 80 g mléka 1,5 lžíce studené vody 3 g práškové želatiny Pěna bílá: 135 g smetany ke šlehání 130 g kvalitní bílé čokolády 80 g mléka 1,5 lžíce vody 3 g práškové želatiny Poleva: 110 g tmavé čokolády 80 g smetany ke šlehání 2 lžíce agávového sirupu 1 lžíce kokosového tuku 1/2 lžičky vanilkového extraktu |
---|---|
Postup přípravy: |
Korpus: Rozpustíme si nad vodní lázní čokoládu. V míse smícháme změklé máslo s třtinovým cukrem, kakaem a vejcem do pěny, přidáme vychladlou tekutou čokoládu. Pak postupně mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. Nakonec vodu a mléko. Promícháme a vložíme do formy (vymazané nebo vyložené pečícím papirem). Pečeme při 175 stupních cca 15 - 20 minut. Necháme zcela vychladnout. Pěna: Do mističky dáme lžíci a půl studené vody, vysypeme do ní želatinu a necháme 5 minut stát. Mezitím ohřejeme mléko, skoro k bodu varu, a odstavíme. Do mléka vložíme celý obsah misky s želatinou a pečlivě rozpustíme. Touto teplou směsí zalijeme nalámanou čokoládu v misce a pořádně promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak vyšleháme smetanu do polotuha a opatrně po částech zapracujeme do vychladlé čokoládové hmoty. Navrstvíme na korpus a vložíme do lednice. Tímto stejným způsobem uděláme bílou pěnu. Pozor jen u smetany - je jí menší množství než u tmavé pěny. Navrstvíme na tmavou vrstvu a opět vložíme do lednice. Poleva: Ohřejeme smetanu, agávový sirup, vanilkovou esenci a kokosový tuk. Touto směsí zalijeme nalámanou čokoládu v misce a promícháme, až se čokoláda rozpustí. Nalijeme na bílou vrstvu a necháme v lednici min. 4 hodiny, nejlépe přes noc. |
Autor: | Ulu |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...