úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Dort triple chocolate

Dort triple chocolate

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Korpus:
100 g samokypřící mouky doves farm
80 g třtinového cukru
60 ml vody
60 ml mléka
60 g másla nebo jiného tuku
1 velké vejce
30 g tmavé čokolády
28 g kakaa s vysokym obsahem kakaového másla
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Pěna tmavá:
200 g smetany ke šlehání
130 g čokolády (mix hořke s mléčnou, nebo jen mléčnou)
80 g mléka
1,5 lžíce studené vody
3 g práškové želatiny

Pěna bílá:
135 g smetany ke šlehání
130 g kvalitní bílé čokolády
80 g mléka
1,5 lžíce vody
3 g práškové želatiny

Poleva:
110 g tmavé čokolády
80 g smetany ke šlehání
2 lžíce agávového sirupu
1 lžíce kokosového tuku
1/2 lžičky vanilkového extraktu
Postup přípravy:

Korpus: Rozpustíme si nad vodní lázní čokoládu. V míse smícháme změklé máslo s třtinovým cukrem, kakaem a vejcem do pěny, přidáme vychladlou tekutou čokoládu. Pak postupně mouku, prášek do pečiva, sůl a jedlou sodu. Nakonec vodu a mléko. Promícháme a vložíme do formy (vymazané nebo vyložené pečícím papirem). Pečeme při 175 stupních cca 15 - 20 minut. Necháme zcela vychladnout. 

Pěna: Do mističky dáme lžíci a půl studené vody, vysypeme do ní želatinu a necháme 5 minut stát. Mezitím ohřejeme mléko, skoro k bodu varu, a odstavíme. Do mléka vložíme celý obsah misky s želatinou a pečlivě rozpustíme. Touto teplou směsí zalijeme nalámanou čokoládu v misce a pořádně promícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak vyšleháme smetanu do polotuha a opatrně po částech zapracujeme do vychladlé čokoládové hmoty. Navrstvíme na korpus a vložíme do lednice. Tímto stejným způsobem uděláme bílou pěnu. Pozor jen u smetany - je jí menší množství než u tmavé pěny. Navrstvíme na tmavou vrstvu a opět vložíme do lednice.

Poleva: Ohřejeme smetanu, agávový sirup, vanilkovou esenci a kokosový tuk. Touto směsí zalijeme nalámanou čokoládu v misce a promícháme, až se čokoláda rozpustí. Nalijeme na bílou vrstvu a necháme v lednici min. 4 hodiny, nejlépe přes noc.

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...