úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Francouzský polibek - bez lepku, laktózy (případně mléka)

Francouzský polibek - bez lepku, laktózy (případně mléka)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Kakaové pusinky:
225 g cukru krupice
5 bílků ze středních vajec
100 g posekaných datlí bez pecek + 50 g na dozdobení
100 g na sucho opražených a posekaných vlašských ořechů + 50 g na dozdobení
2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa
1 lžička citrónové šťávy
špetka soli

Náplň:
500 ml smetany ke šlehání bez laktózy (Megle) krátce svařené den před s 100 g čokolády bez mléka a vychlazené v lednici
nebo pouze kupovaná pařížská šlehačka Kunín
1 ztužovač smetany (nemusí být)
pro bezmléčnou verzi - rostlinná smetana s rozpuštěnou bezmléčnou čokoládou vyšlehána se 1 - 2 ztužovači smetany
Postup přípravy:

Nasekáme datle. Na suché pánvi opatrně opražíme posekané ořechy až začnou vonět. Část datlí a ořechů si dáme stranou na ozdobu. Troubu zahřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem a na každý pomocí talíře obkreslíme tužkou průměr pusinky (na každý plech 2 kruhy).

Studené bílky vyšleháme se špetkou soli a citrónovou šťávou do sněhu, po lžících přidáváme cukr, každou várku cukru necháme důkladně vyšlehat. Až vsypeme celý objem cukru, měli bychom mít pevný sníh, který tvoří lesklé špičky. Odebereme dvě lžíce sněhu a obalíme jím nasekané datle a ořechy, které patří do těsta. Do zbývajícího sněhu opatrně silikonovou stěrkou vmícháme kakao a přidáme v bílku obalené suché plody. Vše opatrně spojíme a hmotu vrstvíme lžící do připravených šablon nakreslených na pečícím papíru (4 placky na dvou plechách).

Pečeme najednou oba plechy ve vyhřáté troubě cca 10 - 12 minut, pak plechy opatrně přehodíme a dopékáme ještě 10 minut. Hotové necháme vychladnout s pečícím papírem na mřížce. Po vychladnutí opatrně odtrhneme (takto vydrží i několik dní zabalené např v alobalu).

Šlehačky s čokoládou vyšleháme se ztužovačem a vrstvíme vždy po částech na hotové kakaové pusinky, až vznikne 4 patrový dortík. Horní část posypeme zbytkem suchých plodů, pocukrujeme a dáme alespoň na 1 hodinu odležet do lednice. Před podáváním dort necháme cca 10 minut stát při pokojové teplotě a krájíme ostrým, nejlépe zoubkovaným nožem.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...