úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Jáhlový koláč s ovocem a ořechy (Jáhelník)

Jáhlový koláč s ovocem a ořechy (Jáhelník)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Jáhly
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: 750 ml mléka
2x Riccota (nebo 2x tvaroh)
250 g jáhel
2 banány
3 vejce
1 vanilkový cukr
citrónová kůra
ovocný kompot (nejlépe broskve nebo mandarinky) ořechy
máslo
cukr na doslazení
špetka soli

Poznámka:
Jáhly se před vařením musí min. 3x spařit.
Postup přípravy:

Do většího hrnce dáme všechno mléko, citronovou kůru, cukr dle potřeby a spařené jáhly, které uvaříme do husté kaše. Jáhly se musí vařit bez pokličky a za stálého míchání. Uvařené jáhly necháme zchladnout.

V míse vyšleháme Riccoty (nebo tvarohy), banány, 3 žloutky a vanilkový cukr. Pak přidáme zchladlou jáhlovou hmotu a zašleháme. Poté přidáme ovoce, ořechy a tuhý sníh ze 3 bílků. Toto opatrně vmícháme a těsto dáme do klasické kulaté dortové formy (může být i obyč. plech). Povrch poklademe lístečky másla (nemusí být).

Pečeme při 150 až 170°C cca 1 hodinu do té doby, než povrch nezhnědne.

Hotový jáhelník podáváme vychlazený. Můžeme jej polít čokoládou nebo potřít kysanou smetanou a posypat skořicovým cukrem.

Autorka: Kasandra008

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...