



Karotkový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a vaječných žloutků
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dorty |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku |

Ingredience: |
Korpus: 150 g jemně nastrouhané karotky 150 g třtinového cukru 100 g polohrubé čirokové mouky + na vysypání dortové formy 100 g mandlové mouky + 1 polévková lžíce řepkového oleje nebo 100 g namletých vlašských ořechů 6 bílků + špetka soli 2 polévkové lžíce rakytníkových vloček se semínkem 1 polévková lžíce Tuzemáku 1 polévková lžíce Bio citronové nebo pomerančové kůry 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kypřícího prášku 1/2 kávové lžičky skořice, špetka roztlučeného hřebíčku - koření nemusí být tuk na vymazání dortové formy (23 cm) Na promazání a dozdobení: pikantní marmeláda - rybíz, višně apod. 300 g pomazánkového másla bez lepku a bez příchutě 300 g Lučiny nebo jiného krémového čerstvého sýra pevnější konzistence šťáva z jednoho citronu či pomeranče moučkový cukr + cukr s pravou vanilkou nebo vanilkový extrakt mrkvičky z pravého marcipánu či z mléčné modelovací hmoty |
---|---|
Postup přípravy: |
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh. Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně, už jen vařečkou či silikonovou stěrkou, vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, mandlovou mouku, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá. Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku s pečícím papírem a co možná nejdříve ho vyndáme z formy, aby nespadl (dobré je mít např. na dně formy ještě pečící papír, aby se s dortem lépe manipulovalo). Necháme na mřížce vychladnout. Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici. Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami. Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...