úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Karotkový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a vaječných žloutků

Karotkový dort s rakytníkovými vločkami - bez lepku a vaječných žloutků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Korpus:
150 g jemně nastrouhané karotky
150 g třtinového cukru
100 g polohrubé čirokové mouky + na vysypání dortové formy
100 g mandlové mouky + 1 polévková lžíce řepkového oleje nebo 100 g namletých vlašských ořechů
6 bílků + špetka soli
2 polévkové lžíce rakytníkových vloček se semínkem
1 polévková lžíce Tuzemáku
1 polévková lžíce Bio citronové nebo pomerančové kůry
3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kypřícího prášku
1/2 kávové lžičky skořice, špetka roztlučeného hřebíčku - koření nemusí být
tuk na vymazání dortové formy (23 cm)

Na promazání a dozdobení:
pikantní marmeláda - rybíz, višně apod.
300 g pomazánkového másla bez lepku a bez příchutě
300 g Lučiny nebo jiného krémového čerstvého sýra pevnější konzistence
šťáva z jednoho citronu či pomeranče
moučkový cukr + cukr s pravou vanilkou nebo vanilkový extrakt
mrkvičky z pravého marcipánu či z mléčné modelovací hmoty
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme čirokovou polohrubou moukou. Nastrouhanou mrkev smícháme s čirokovou moukou a rakytníkovými vločkami a necháme chvilku odležet. Z bílků a špetky soli ušleháme pevný sníh.

Do sněhu přišleháme celou dávku cukru a opatrně, už jen vařečkou či silikonovou stěrkou, vmícháme mrkev s čirokem a vločkami, rum, kůru, mandlovou mouku, olej a nakonec kypřicí prášek. Směs nalijeme do připravené vymazané a vysypané formy a pečeme cca 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta úplně suchá.

Po upečení přendáme formu s dortem na mřížku s pečícím papírem a co možná nejdříve ho vyndáme z formy, aby nespadl (dobré je mít např. na dně formy ještě pečící papír, aby se s dortem lépe manipulovalo). Necháme na mřížce vychladnout.

Z pomazánkového másla, čerstvého sýra, vanilky, cukru a citrusové šťávy ušleháme hladký krém, který necháme vychladit a zatuhnout v lednici.

Vychladlý dort opatrně dvakrát prořízneme a plníme v jednom zářezu marmeládou a v druhém krémem. Dort sestavíme a celý potřeme sýrovým krémem. Necháme v lednici krém na dortu zatuhnout a pak opatrně dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte