Kmínový chléb s chia semínky bez lepku
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h 15 min |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
Těsto: 400 g mouky Schar mix B(můžeme namíchat 250 g této mouky + 50 g pohankové + 100 g kukuřičné polohrubé) 200 - 300 ml podmáslí (podle hutnosti těsta) 2 polévkové lžíce olivového oleje nebo 25 - 30 g rozpuštěného sádla 2 polévkové lžíce chia semínek + 100 ml teplé vody (25 - 30 °C) 1 polévková lžíce octa nebo citronové šťávy 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička kmínu 1 kávová lžička chlebového koření Benkor či jiné značky teplá voda a kmín na potření a posypání chleba Probuzený kvásek do těsta: 100 ml teplé vody balíček sušené droždí Dr. Oetker 1 kávová lžička cukru 1 kávová lžička bezlepkové mouky |
---|---|
Postup přípravy: |
Všechny ingredience si vyndáme do pokojové teploty alespoň dvě hodiny před začátkem mísení chleba (aby měly stejnou teplotu). Vyndáme si pekárnu. Droždí rozpustíme v teplé vodě s lžičkou cukru a lžičkou bezlepkové mouky a necháme probudit kvásek na teplém místě (nejlepší je to doma na okenním parapetu na sluníčku pod utěrkou). Chia semínka propláchneme a vložíme do teplé vody nabobtnat (stačí 10 minut před mísením těsta). Všechny tekutiny - odstáté podmáslí, ocet, rozpuštěné sádlo, vzbuzený kvásek a nabobtnalá chia semínka nalijeme do pečící nádoby pekárny. Přidáme sůl, kmín, chlebové koření. Pustíme program "Bez lepku". Přiklopíme a necháme asi 3 minuty míchat. Postupně přidáváme mouku a necháme pekárnu hnětat. Pokud je těsto drobivé a suché, přilijeme pomalu trochu podmáslí. Hnětání trvá asi 10 minut. Když pekárna pípne a ohlásí začátek kynutí, stěrkou namočenou v teplé vodě setřeme těsto ze stěn pekárny a upravíme bochníček těsta do rovnoměrné "cihličky". Potřeme teplou vodou a posypeme kmínem. Domácí pekárny mají většinou 1 hodinu fázi kynutí bezlepkového chleba a 1 hodinu fázi pečení (na střední kůrku). Po upečení chleba necháme v pekárně vychladnout. Opatrně ho vyklopíme z pekárny a vyndáme hnětací háky z těsta. Chléb je nejlepší čerstvý, zbytek nakrájejte na krajíčky a po jednotlivých porcích zamražte. Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862
|
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...
- Čističky vzduchu
- Odvlhčovače vzduchu
- Zvlhčovače vzduchu
- Pračky vzduchu
- Protiroztočové povlaky
- Peřiny a povlečení pro alergiky
- Oděvy pro ekzematiky
- Inhalátory, dýchací pomůcky
- Vysavače pro alergiky
- Parní vysavače
- Úklid, praní, čištění
- Okenní sítě proti pylu, hmyzu
- Kosmetika, drogerie, opalování
- Mobilní klimatizace
- Zobrazit e-shop