úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kmínový chléb s chia semínky bez lepku

Kmínový chléb s chia semínky bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 15 min
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 64 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
400 g mouky Schar mix B(můžeme namíchat 250 g této mouky + 50 g pohankové + 100 g kukuřičné polohrubé)
200 - 300 ml podmáslí (podle hutnosti těsta)
2 polévkové lžíce olivového oleje nebo 25 - 30 g rozpuštěného sádla
2 polévkové lžíce chia semínek + 100 ml teplé vody (25 - 30 °C)
1 polévková lžíce octa nebo citronové šťávy
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička kmínu
1 kávová lžička chlebového koření Benkor či jiné značky
teplá voda a kmín na potření a posypání chleba

Probuzený kvásek do těsta:
100 ml teplé vody
balíček sušené droždí Dr. Oetker
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička bezlepkové mouky
Postup přípravy:

Všechny ingredience si vyndáme do pokojové teploty alespoň dvě hodiny před začátkem mísení chleba (aby měly stejnou teplotu). Vyndáme si pekárnu.

Droždí rozpustíme v teplé vodě s lžičkou cukru a lžičkou bezlepkové mouky a necháme probudit kvásek na teplém místě (nejlepší je to doma na okenním parapetu na sluníčku pod utěrkou). Chia semínka propláchneme a vložíme do teplé vody nabobtnat (stačí 10 minut před mísením těsta).

Všechny tekutiny - odstáté podmáslí, ocet, rozpuštěné sádlo, vzbuzený kvásek a nabobtnalá chia semínka nalijeme do pečící nádoby pekárny. Přidáme sůl, kmín, chlebové koření. Pustíme program "Bez lepku". Přiklopíme a necháme asi 3 minuty míchat. Postupně přidáváme mouku a necháme pekárnu hnětat. Pokud je těsto drobivé a suché, přilijeme pomalu trochu podmáslí. Hnětání trvá asi 10 minut. Když pekárna pípne a ohlásí začátek kynutí, stěrkou namočenou v teplé vodě setřeme těsto ze stěn pekárny a upravíme bochníček těsta do rovnoměrné "cihličky". Potřeme teplou vodou a posypeme kmínem.

Domácí pekárny mají většinou 1 hodinu fázi kynutí bezlepkového chleba a 1 hodinu fázi pečení (na střední kůrku). Po upečení chleba necháme v pekárně vychladnout. Opatrně ho vyklopíme z pekárny a vyndáme hnětací háky z těsta.

Chléb je nejlepší čerstvý, zbytek nakrájejte na krajíčky a po jednotlivých porcích zamražte.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

 

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...