úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kmínový chléb s chia semínky bez lepku

Kmínový chléb s chia semínky bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 15 min
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 57 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
400 g mouky Schar mix B(můžeme namíchat 250 g této mouky + 50 g pohankové + 100 g kukuřičné polohrubé)
200 - 300 ml podmáslí (podle hutnosti těsta)
2 polévkové lžíce olivového oleje nebo 25 - 30 g rozpuštěného sádla
2 polévkové lžíce chia semínek + 100 ml teplé vody (25 - 30 °C)
1 polévková lžíce octa nebo citronové šťávy
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička kmínu
1 kávová lžička chlebového koření Benkor či jiné značky
teplá voda a kmín na potření a posypání chleba

Probuzený kvásek do těsta:
100 ml teplé vody
balíček sušené droždí Dr. Oetker
1 kávová lžička cukru
1 kávová lžička bezlepkové mouky
Postup přípravy:

Všechny ingredience si vyndáme do pokojové teploty alespoň dvě hodiny před začátkem mísení chleba (aby měly stejnou teplotu). Vyndáme si pekárnu.

Droždí rozpustíme v teplé vodě s lžičkou cukru a lžičkou bezlepkové mouky a necháme probudit kvásek na teplém místě (nejlepší je to doma na okenním parapetu na sluníčku pod utěrkou). Chia semínka propláchneme a vložíme do teplé vody nabobtnat (stačí 10 minut před mísením těsta).

Všechny tekutiny - odstáté podmáslí, ocet, rozpuštěné sádlo, vzbuzený kvásek a nabobtnalá chia semínka nalijeme do pečící nádoby pekárny. Přidáme sůl, kmín, chlebové koření. Pustíme program "Bez lepku". Přiklopíme a necháme asi 3 minuty míchat. Postupně přidáváme mouku a necháme pekárnu hnětat. Pokud je těsto drobivé a suché, přilijeme pomalu trochu podmáslí. Hnětání trvá asi 10 minut. Když pekárna pípne a ohlásí začátek kynutí, stěrkou namočenou v teplé vodě setřeme těsto ze stěn pekárny a upravíme bochníček těsta do rovnoměrné "cihličky". Potřeme teplou vodou a posypeme kmínem.

Domácí pekárny mají většinou 1 hodinu fázi kynutí bezlepkového chleba a 1 hodinu fázi pečení (na střední kůrku). Po upečení chleba necháme v pekárně vychladnout. Opatrně ho vyklopíme z pekárny a vyndáme hnětací háky z těsta.

Chléb je nejlepší čerstvý, zbytek nakrájejte na krajíčky a po jednotlivých porcích zamražte.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

 

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte