úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky

Kořeněný švestkový koláč z čirokové a kukuřičné mouky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Čirok
Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto:
220 g bílého jogurtu 3,5 % tuku např. Hollandia nebo Jihočeský Madeta
140 g třtinového cukru
100 g hladké čirokové mouky
2 celá vejce
50 g polohrubé čirokové mouky
50 g hladké kukuřičné či rýžové mouky
50 g kukuřičného škrobu Gustin
50 ml řepkového oleje
1/2 - 3/4 bezlepkového prášku do pečiva Labeta
1/2 kávové lžičky mleté skořice
špetka strouhaného muškátového oříšku

Na povrch:
500 - 600 g vypeckovaných a pokrájených švestek
nadrcené bezlepkové piškoty
plátky mandlí (nemusí být)

pečící papír + pečící nádoba 20 x 30 cm
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Piškoty podrtíme v sáčku válečkem nebo rozmixujeme na drobenku. Švestky omyjeme, vypeckujeme a pokrájíme. Vejce vymixujeme s cukrem do pěny. Přidáme olej a po lžících jogurt, až vznikne světle žlutý krémový základ. Ve vedlejší misce smícháme sypké části - mouky, škrob, koření, kypřidlo. Sypkou směs zašleháme do krémové hmoty.

Těsto vlijeme do pečící nádoby vyložené pečícím papírem. Mírně zatlačíme ovoce a posypeme drobenkou z piškotů, případně plátky mandlí. Pečeme ve vyhřáté troubě 30 - 35 minut nebo až je špejle zapíchnutá do středu koláče po vytažení suchá, jen s drobečky.

Koláč necháme na mřížce vychladnout a krájíme na čtverečky. V plechové dóze vydrží vláčný až 3 dny.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...