úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Křehký koláč s mandlovým sněhem - bez lepku a laktózy

Křehký koláč s mandlovým sněhem - bez lepku a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Na 4 porce potřebujeme:
480 g jablek (cca 3 větší)
200 g mrkve (2 větší)
80 g Jizerky mouky (v původním receptu byla celozrnná mouka)
1 vejce
20 g bezlaktózového másla (příp. bezmléčného tuku)
12 g vanilkového cukru
1/2 bezlepkového kypřícího prášku

Navrch:
100 g bílků ušlehaných do sněhu (já ze tří vajec)
12 g mandlových plátků

Postup přípravy:

Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Zhruba 280 g si dáme stranou a nakrájíme na plátky, zbytek nahrubo nastrouháme a přidáme k mrkvi.

Bezlaktózové máslo utřeme s cukrem a přišleháme vajíčko. Přidáme nastrouhanou mrkev a jablko. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a zamícháme. Nelekněte se, těsto spíš vypadá jak zeleninový salát ;-).

Zapékací misku vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme těsto a uhladíme stěrkou. Na těsto vrstvíme jablka a na ně rozetřeme ušlehaný sníh z bílků, který jsme před tím smíchali s mandlovými lupínky. Já jsem neměla lupínky, tak jsem si nastrouhala loupané mandle.

Pečeme v troubě asi 45 minut. Já jsem pekla poprvé takhle se sněhem, tak jsem pekla asi na 180 - 190 °C asi 55 minut. Pečte raději ve středu trouby, ne jako já nahoře, neboť jsem pak musela dopékat ve středu, protože těsto nebylo úplně o.k. :)

Nečekejte přeslazenou buchtu, jedná se o lehký koláč, příjemné chuti, který doporučuji zkusit :)

Původní recept je z knihy Hubneme s rozumem tvořivě.

Autor: malaneta

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte