úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Křehký koláč s mandlovým sněhem - bez lepku a laktózy

Křehký koláč s mandlovým sněhem - bez lepku a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Na 4 porce potřebujeme:
480 g jablek (cca 3 větší)
200 g mrkve (2 větší)
80 g Jizerky mouky (v původním receptu byla celozrnná mouka)
1 vejce
20 g bezlaktózového másla (příp. bezmléčného tuku)
12 g vanilkového cukru
1/2 bezlepkového kypřícího prášku

Navrch:
100 g bílků ušlehaných do sněhu (já ze tří vajec)
12 g mandlových plátků

Postup přípravy:

Mrkev oloupeme a najemno nastrouháme. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Zhruba 280 g si dáme stranou a nakrájíme na plátky, zbytek nahrubo nastrouháme a přidáme k mrkvi.

Bezlaktózové máslo utřeme s cukrem a přišleháme vajíčko. Přidáme nastrouhanou mrkev a jablko. Přisypeme mouku smíchanou s kypřícím práškem a zamícháme. Nelekněte se, těsto spíš vypadá jak zeleninový salát ;-).

Zapékací misku vymažeme a vysypeme moukou, nalijeme těsto a uhladíme stěrkou. Na těsto vrstvíme jablka a na ně rozetřeme ušlehaný sníh z bílků, který jsme před tím smíchali s mandlovými lupínky. Já jsem neměla lupínky, tak jsem si nastrouhala loupané mandle.

Pečeme v troubě asi 45 minut. Já jsem pekla poprvé takhle se sněhem, tak jsem pekla asi na 180 - 190 °C asi 55 minut. Pečte raději ve středu trouby, ne jako já nahoře, neboť jsem pak musela dopékat ve středu, protože těsto nebylo úplně o.k. :)

Nečekejte přeslazenou buchtu, jedná se o lehký koláč, příjemné chuti, který doporučuji zkusit :)

Původní recept je z knihy Hubneme s rozumem tvořivě.

Autor: malaneta

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...