úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krekry z listového těsta

Krekry z listového těsta

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Chuťovky, studená jídla
Slané tyčinky, preclíky
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto I vodánek:
240 g bezlepkové mouky Nomix
120 g vody
bílek z 1 vejce
1 lžička citrónové šťávy
větší špetka soli

Těsto II tukové:
200 g másla nebo jiného tuku
40 g bezlepkové mouky Nomix

Na posyp:
kmín
celý mák
sezamová semínka
strouhaný sýr
sušená paprika aj.
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme klasické listové těsto. Ze surovin na vodánek vymícháme vláčné těsto. Uložíme v chladnu v mikroténové fólii a necháme na hodinku odležet. Klidně i do druhého dne.  Máslo  rozmícháme s trochou mouky a v tenčí, cca 1 cm tlusté, vrstvě rozetřeme na pečící papír do pravidelného tvaru čtverce nebo obdélníku, abychom jej mohli zabalit do druhého těsta. Uchováme v lednici, ale před konečnou přípravou listového těsta ho vytáhneme tak, aby obě těsta měla přibližně stejnou  konzistenci či tuhost, aby obě kladla válečku přibližně stejný odpor.

Těsto I rozválíme. Tukovou placku do něj pečlivě zabalíme, aby nikde nevyčnívala, a můžeme rozválet jen v jednom směru na trojnásobnou délku. Pracujeme pomalu a s citem, netlačíme příliš, abychom těsto hned při prvním provalování nepotrhali. Podsypáváme si např. hladkou kukuřičnou moukou. Rozválené těsto (vrstva těsta I + vrstva těsta II a zase vrstva těsta I) v jedné třetině přeložíme směrem do středu a druhý konec také. Dostaneme zase původní plochu, ale z jedné vrstvy tukového těsta máme nad sebou rázem tři. Zabalíme do mikrotenu a vložíme do ledničky na 30 - 45 min. Poté těsto vyjmeme a opět rozvalujeme, tentokrát v opačném  směru, než minule. Těsto rozválíme na čtyřnásobnou délku. Kraje pak přeložíme do středu a půlky k sobě, takže zase dostaneme stejnou plochu, jako byla výchozí. V mikrotenu vložíme do chladničky a celou „rozvalovací“ proceduru zopakujeme ještě 2x, přičemž těsto vždy rozválíme a pak složíme na třetiny. 

Těsto je připraveno, ale může na nás v chladničce počkat i 2 - 3 dny. Neprovalujeme zbytečně další vrstvičky, protože těsto už nebude křehčí, ale naopak se už tuk začne spojovat s vodánkem, a to nechceme.

Připravené listové těsto vyválíme na plát asi 5 mm silný. Z něj vykrajujeme formičkou tvary - např. kolečka. Ty uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. kmínem, celým mákem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem či sušenou paprikou. Pečeme při 210 °C dozlatova.

Recept přinesl:

Nominal

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte