Krekry z listového těsta
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h |
Zařazení: |
Chuťovky, studená jídla Slané tyčinky, preclíky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku |

Ingredience: |
Těsto I vodánek: 240 g bezlepkové mouky Nomix 120 g vody bílek z 1 vejce 1 lžička citrónové šťávy větší špetka soli Těsto II tukové: 200 g másla nebo jiného tuku 40 g bezlepkové mouky Nomix Na posyp: kmín celý mák sezamová semínka strouhaný sýr sušená paprika aj. |
---|---|
Postup přípravy: |
Nejprve si připravíme klasické listové těsto. Ze surovin na vodánek vymícháme vláčné těsto. Uložíme v chladnu v mikroténové fólii a necháme na hodinku odležet. Klidně i do druhého dne. Máslo rozmícháme s trochou mouky a v tenčí, cca 1 cm tlusté, vrstvě rozetřeme na pečící papír do pravidelného tvaru čtverce nebo obdélníku, abychom jej mohli zabalit do druhého těsta. Uchováme v lednici, ale před konečnou přípravou listového těsta ho vytáhneme tak, aby obě těsta měla přibližně stejnou konzistenci či tuhost, aby obě kladla válečku přibližně stejný odpor. Těsto I rozválíme. Tukovou placku do něj pečlivě zabalíme, aby nikde nevyčnívala, a můžeme rozválet jen v jednom směru na trojnásobnou délku. Pracujeme pomalu a s citem, netlačíme příliš, abychom těsto hned při prvním provalování nepotrhali. Podsypáváme si např. hladkou kukuřičnou moukou. Rozválené těsto (vrstva těsta I + vrstva těsta II a zase vrstva těsta I) v jedné třetině přeložíme směrem do středu a druhý konec také. Dostaneme zase původní plochu, ale z jedné vrstvy tukového těsta máme nad sebou rázem tři. Zabalíme do mikrotenu a vložíme do ledničky na 30 - 45 min. Poté těsto vyjmeme a opět rozvalujeme, tentokrát v opačném směru, než minule. Těsto rozválíme na čtyřnásobnou délku. Kraje pak přeložíme do středu a půlky k sobě, takže zase dostaneme stejnou plochu, jako byla výchozí. V mikrotenu vložíme do chladničky a celou „rozvalovací“ proceduru zopakujeme ještě 2x, přičemž těsto vždy rozválíme a pak složíme na třetiny. Těsto je připraveno, ale může na nás v chladničce počkat i 2 - 3 dny. Neprovalujeme zbytečně další vrstvičky, protože těsto už nebude křehčí, ale naopak se už tuk začne spojovat s vodánkem, a to nechceme. Připravené listové těsto vyválíme na plát asi 5 mm silný. Z něj vykrajujeme formičkou tvary - např. kolečka. Ty uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. kmínem, celým mákem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem či sušenou paprikou. Pečeme při 210 °C dozlatova. |
Recept přinesl: |
Nominal |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...