úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Krekry z listového těsta

Krekry z listového těsta

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Chuťovky, studená jídla
Slané tyčinky, preclíky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto I vodánek:
240 g bezlepkové mouky Nomix
120 g vody
bílek z 1 vejce
1 lžička citrónové šťávy
větší špetka soli

Těsto II tukové:
200 g másla nebo jiného tuku
40 g bezlepkové mouky Nomix

Na posyp:
kmín
celý mák
sezamová semínka
strouhaný sýr
sušená paprika aj.
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme klasické listové těsto. Ze surovin na vodánek vymícháme vláčné těsto. Uložíme v chladnu v mikroténové fólii a necháme na hodinku odležet. Klidně i do druhého dne.  Máslo  rozmícháme s trochou mouky a v tenčí, cca 1 cm tlusté, vrstvě rozetřeme na pečící papír do pravidelného tvaru čtverce nebo obdélníku, abychom jej mohli zabalit do druhého těsta. Uchováme v lednici, ale před konečnou přípravou listového těsta ho vytáhneme tak, aby obě těsta měla přibližně stejnou  konzistenci či tuhost, aby obě kladla válečku přibližně stejný odpor.

Těsto I rozválíme. Tukovou placku do něj pečlivě zabalíme, aby nikde nevyčnívala, a můžeme rozválet jen v jednom směru na trojnásobnou délku. Pracujeme pomalu a s citem, netlačíme příliš, abychom těsto hned při prvním provalování nepotrhali. Podsypáváme si např. hladkou kukuřičnou moukou. Rozválené těsto (vrstva těsta I + vrstva těsta II a zase vrstva těsta I) v jedné třetině přeložíme směrem do středu a druhý konec také. Dostaneme zase původní plochu, ale z jedné vrstvy tukového těsta máme nad sebou rázem tři. Zabalíme do mikrotenu a vložíme do ledničky na 30 - 45 min. Poté těsto vyjmeme a opět rozvalujeme, tentokrát v opačném  směru, než minule. Těsto rozválíme na čtyřnásobnou délku. Kraje pak přeložíme do středu a půlky k sobě, takže zase dostaneme stejnou plochu, jako byla výchozí. V mikrotenu vložíme do chladničky a celou „rozvalovací“ proceduru zopakujeme ještě 2x, přičemž těsto vždy rozválíme a pak složíme na třetiny. 

Těsto je připraveno, ale může na nás v chladničce počkat i 2 - 3 dny. Neprovalujeme zbytečně další vrstvičky, protože těsto už nebude křehčí, ale naopak se už tuk začne spojovat s vodánkem, a to nechceme.

Připravené listové těsto vyválíme na plát asi 5 mm silný. Z něj vykrajujeme formičkou tvary - např. kolečka. Ty uložíme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme např. kmínem, celým mákem, sezamovým semínkem, strouhaným sýrem či sušenou paprikou. Pečeme při 210 °C dozlatova.

Recept přinesl:

Nominal

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...