úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kynuté bezlepkové koláče zadělávané majonézou - bez vaječného bílku

Kynuté bezlepkové koláče zadělávané majonézou - bez vaječného bílku

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 20 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto:
350 ml teplého mléka kravského či rostlinného
200 g bezlepkové mouky Jizerka (zeleno-oranžový obal) + na vyvalování koláčků
200 g bezlepkové mouky Schaer mix Patisseria + 1 polévková lžíce do kvásku
200 ml kvalitní majonézy (alespoň 79 % oleje) bez lepku
100 g moučkového cukru + 2 polévkové lžíce cukru krupice do kvásku
1 vanilkový cukr
1/2 kostičky droždí Fala nebo jiného bezlepkového droždí (cca 21 g)
1 polévková lžíce nastrouhané kůry z bio citronu
1 polévková lžíce rumu
1 kávová lžička guarové moučky

Náplň:
500 - 750 g ovoce + krupicový cukr podle chuti a kyselosti ovoce, vzájemně promíchat

Drobenka:
80 g namletých ořechů či mandlí nebo kukuřičné strouhanky či polohrubé mouky (příp. namletých bezlepkových piškotů)
80 g cukru krupice
80 g másla či Stelly

Potření a dokončení:
1 úplně oddělený žloutek rozmíchaný v 5 polévkových lžících mléka
moučkový cukr na pocukrování
Postup přípravy:

Ohřejeme mléko (nesmí být horké, pouze teplé). Odebereme do většího hrnečku cca 150 ml, přidáme 2 polévkové lžíce krupicového cukru a 1 polévkovou lžíci mouky, rozmícháme vidličkou a do vzniklé směsi přidáme rozdrobené kvasnice. Opět vidličkou promícháme, až se kvasnice rozpustí. Necháme na teple vzejít kvásek.

Připravíme si drobenku: v kastrůlku si rozehřejeme tuk, přidáme ořechy (mouku či piškoty), cukr a na mírném plameni  za stálého míchání opražíme, necháme vychladnout.  

Mouky, cukry, citronovou kůru a guarovou moučku promícháme ve větší míse vařečkou. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek mléka a lžíci rumu. Prohněteme  vařečkou, 2 - 3 minuty. Měli bychom mít vláčné, lepivé těsto, které překryjeme utěrkou a necháme na teplém místě cca 45 minut odpočinout.

Troubu si přehřejeme na 180 °C a vložíme dolů hrneček s vodou. Plech (2 ks) si vyložíme pečícím papírem. Po vykynutí přidáme do těsta majonézu a vypracujeme hladké těsto. Z těsta odebíráme kousky, které poválíme v mouce a tvarujeme kuličku, ze které tvarujeme na plechu vyloženém pečícím papírem koláček (okraje a střed pro náplň). Koláčky dáváme alespoň pět cm od sebe, při pečení ještě nakynou. Středy koláčku plníme omytým a okapaným ovocem promíchaným s cukrem. Posypeme drobenkou a okraje potřeme žloutkem vyšlehaným s mlékem. Pečeme cca 25 - 30 minut. Záleží na Vaší zkušenosti s troubou. Po vychladnutí pocukrujeme moučkovým cukrem.

Tip: Guarovou moučku dostanete v prodejnách zdravé výživy nebo po internetu, používá se do bezlepkového pečiva pro zlepšení vlastností těsta. Najdete ji i v běžně dostupných potravinách pod ozn. E 412 nebo se jí také říká guma guar. Patří k rozpustným vlákninám a získává se z plodu luštěnin (podobným našim fazolím). Zahušťuje těsto, zvětšuje jeho objem, zajišťuje větší trvanlivost pekařským výrobkům.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...