úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Litý koláč s chia semínky a sójovým sukem

Litý koláč s chia semínky a sójovým sukem

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 3 sójové suky bez lepku (např. f. SOCO, Duo nebo Duo s čokoládou)
4 celá vejce
4 polévkové lžíce bezlepkové mouky Jizerka nebo Mantler
3 polévkové lžíce chia semínek namočených v cca 80 ml teplé vody (25 - 30 °C) - vytvoří gel
3 polévkové lžíce řepkového oleje
2 polévková lžíce třtinového cukru
1 polévková lžíce tuzemáku
1 polévková lžíce bramborového škrobu
1 vanilkový cukr
3 kávové lžičky vinného kamene nebo 2 kávové lžičky bezlepkového prášku do pečiva
kůra z 1/2 bio citrónu
špetka soli

pečící papír
pečící forma o rozměru cca 20 cm
Postup přípravy:

Chia semínka namočíme v 80 ml teplé vody cca 10 minut před přípravou těsta. Zahřejeme si troubu na 170° C. Nastrouháme si nahrubo sójové suky. Najemno nastrouháme citronovou kůru. Formu si vyložíme pečícím papírem.

Vejce si vyšleháme s cukry a solí do světle žluté pěny. Postupně zašleháme strouhanou citronovou kůru a sójové suky, olej, tuzemák a gel z chia semínek. Přidáme mouku a škrob a opět zašleháme. Prášek do pečiva nebo vinný kámen lehce vmícháme do těsta jako poslední.

Těsto vlijeme do formy vyložené pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě 12 - 15 minut. Až je špejle zapíchnutá do středu koláče suchá. Po upečení ho necháme vychladnout na mřížce a dozdobíme podle chuti.

Tip: Pokud zapojíte domácího robota, máte do 40 minut hotový lahodný a zdravý zákusek.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...