úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Mramorový dort

Mramorový dort

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto :
250 g Schär - Mix B Bread - Mix
240 g moučkového cukru
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
4 vejce
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
cca 2 lžíce kakaa

Náplň:
500 ml smetany ke šlehání
150 g čokolády na vaření

rybízová marmeláda
2 banány
šlehačka na ozdobení
Postup přípravy:

Den předem nebo alespoň 3 hodiny SI připravíme náplň. Do smetany nalámeme čokoládu a za stálého míchání přivedemem k varu. Vaříme cca 1 minutu - musí bublat! Pak odstavíme, necháme vychladnout a poté uložíme do lednice. Nejlépe na noc.

Bílky ušleháme s půlkou moučkového cukru do tuha. V jiné míse šleháme žloutky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem, dokud hmota viditelně nenabude a nezesvětlá. Do žloutkové hmoty postupně za stálého míchání přidáme pomalu olej a pak vroucí vodu. Po vyšlehání přidáme mouku a pečící prášek a na konec opatrně sníh z bílků. Třetinu těsta přendáme do jiné misky a obarvíme kakaem. Do vymazané a vysypané dortové formy a to do středu a stále do středu a stále do stejného místa dáváme střídavě polévkovou lžíci tmavého a 2 lžíce polévkové lžíce světlého těsta. Takto zpracujeme všechno těsto. Vložíme do trouby na 180 stupnů a pečeme cca 1 hodinu.

Necháme vychladnout a pak rozřízneme na 3 části. Vychladlou smetanu ušleháme do hustého krému (cca 5 min). Dolní plát potřeme vrstvou marmelády, pak poklademe nakrájenými banány a potřeme vrstvou krému ze šlehačky. Pořiklopíme druhým korpusem a opět namažeme marmeládou a krémem (necháme si i na pomázání celého dortu). Přiložíme posledním korpusem a pomažem celý dort krémem. Pak libovolně ozdobíme dle své fantazie. Možno i světlou šlehačkou.

Autor: miko

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...