úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Mrkvový dort bez lepku podle Dity P.

Mrkvový dort bez lepku podle Dity P.

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 30 min
Zařazení: Dorty
Testováno spotřebiteli - Mouka Schär Mix it!
Hodnocení:
Hodnotilo 16 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Ingredience: Těsto:
160 ml rostlinného oleje
140 g vlašských ořechů, nasekaných
125 g mrkve (nastrouhané najemno)
100 g třtinového cukru
85 g bezlepkové mouky Schar Universal
80 g okapaného kompotovaného ananasu, nasekaného
2 vejce
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
3/4 lžičky bezlepkového kypřicího prášku do pečiva
1/4 lžičky drceného hřebíčku
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/4 lžičky drceného nového koření(koření lze koupit hotové např. Mixed spice od Marks and Spencer)
1/4 lžičky soli

máslo na vymazání formy

Krém:
200 g smetanového sýru, použila jsem lučinu (pokojové teploty)
125 g změklého másla
100 g moučkového cukru

Na ozdobu:
sušené ovoce - např. papája, ananas, rozinky
ořechy - blanšírované pistáciové ořechy, pekanové ořechy
mrkvičky z marcipánu - 50 g marcipánu, zelené a oranžové barvivo
Postup přípravy:

Korpus: Troubu předehřejeme na 180 °C. Dno i boky dortové formy, nejlépe o průměru 18 cm, vyložíme pečícím papírem.

Do velké mísy prosijeme mouku se sodou, práškem do pečiva, kořením a solí a přimícháme cukr. V jiné míse prošleháme vejce s olejem a vlijeme do suché směsi. Promícháme. Přidáme ořechy, ananas a mrkev a znovu zamícháme. Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme 40  - 50 minut. Propečenost vyzkoušíme špejlí.

Upečený korpus necháme ve formě trochu vychladnout a pak překlopíme na mřížku a necháme vychladnout úplně.

Krém: Elektrickým šlehačem šleháme máslo až zbělá. Trvá to tak 5 minut. Zašleháme sýr, potom cukr. Vychlazený dort podélně prokrojíme. Jeden plát těsta dáme na servírovací tác, pomažeme vrstvou krému, přiklopíme druhý plát a namažeme zbytkem krému.

Zdobíme dle fantazie sušeným ovocem a ořechy nebo marcipánovými mrkvičkami, které jsme vyrobili z marcipánu. Kdo má strach, že poměrně nízký korpus nedokáže prokrojit, tento krok vynechá a všechen krém natře na vršek dortu.

 

   
Autor: Dadule

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte