



Perníkové řezy s krémem a ořechovou krustou - bez lepku, laktózy, sóji, kukuřice
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Řezy |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku |

Ingredience: |
Na perníkové placky: 400 g směsi Bake and Cake (Adveni) + na podsypání 170 g bezlaktózového másla nebo Stelly 150 g třtinového cukru 2 celá vejce 50 g karobové mouky (Adveni) 2 lžíce tmavého medu 1 lžíce perníkového koření bez lepku 2 lžičky jedlé sody špetka soli případně na doředění těsta bezlaktózové či rostlinné mléko Na ořechovou krustu: 300 g nahrubo posekaných vlašských nebo jiných ořechů 120 g bezlaktózového másla nebo Stelly 50 g třtinového cukru 3 lžíce medu Na promazání: 250 ml bezlaktózového mléka 200 g pikantní marmelády (rybízová nebo višňová) 150 g bezlaktózového másla pokojové teploty 5 lžic bezlaktózového mléka smíchaných se dvěmi lžícemi Tuzemáku 4 lžíce cukru moučka 1 sáček vanilkového pudinku bez lepku 1 lusk pravé vanilky (nemusí být) Tuzemák a bezlaktózové mléko na provlhčení korpusu + meruňkový nebo rybízový džem |
---|---|
Postup přípravy: |
Perníkové placky: Suroviny na těsto zpracujeme ve vláčné perníkové těsto, které zabalíme do igelitu a necháme alespoň hodinu odpočinout. Pokud máme těsto suché, doředíme po lžících bezlaktózovým mlékem. Po zchladnutí těsto rozdělíme na polovinu a vyválíme na dvou pečících papírech posypaných trochou mouky dvě placky o rozměrech cca 20 x 30 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 10 minut. Po upečení necháme vychladnout na mřížce s podkladovým papírem a plechem. Upečeme pouze jednu, druhou prozatím necháme neupečenou. Krém: Nejprve si uvaříme pudink - z 250 ml mléka, vanilkového cukru a Tuzemáku. Necháme za stálého míchání vychladit na pokojovou teplotu. Zchladlý pudink vyšleháme s kousky másla v hladký krém (pokud by byl pudink puckatý, přeceďte ho přes síto). Ořechová krusta: Cukr si rozpustíme v pánvi na karamel, přisypeme ořechy, bezlaktózové máslo a med. Necháme cca 2 - 3 minuty svařit za stálého míchání. Ořechovou směs naneseme na druhou neupečenou placku a dáme opět na cca 10 - 12 minut péct. Po upečení necháme opět placku na mřížce na pečícím papíře vychladnout. Dohotovení: První placku bez krusty pokapeme mlékem s rumem pro provlhčení korpusu a pomažeme džemem. Potřeme máslovým krémem. Vrchní díl s krustičkou doslova "opatrně sesuneme" pomocí podkladového papíru na pečení na spodní díl upečeného těsta s džemem a krémem. Necháme vychladit do druhého dne. Krájíme ostrým nožem (kvůli oříškům) na šikmé pruhy a malé čtverečky. Jako cukroví pečeme cca 3 - 5 dní před Vánocemi. Autorka: Radka Vrzalová |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...