úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Rýžové nudle se špenátem

Rýžové nudle se špenátem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 25 min
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Bez ořechů
Ingredience: Na 1 porci:
100 g rýžových nudlí libovolného tvaru
1 lžíce oleje
1 menší cibule
půl hrsti "francouzské" mražené zeleninky (mrkev, celer, petržel, pórek)
hrst porcovaného mraženého špenátu
2 až 4 stroužky prolisovaného česneku (dle velikosti a chuti)
horká voda nebo horký zeleninový vývar na podlévání
sůl
1 lžička kukuřičného škrobu
cca 10 g sýru parmezánového typu nahrubo nastrouhaného (hoblinky)
Postup přípravy:

Nejprve si do horké osolené vody dáme vařit rýžové nudle podle návodu. Těstoviny by měly být skutečně al dente, tzn. na skus ještě trošku tuhé. Budou se totiž v závěru ještě chvíli tepelně upravovat. Po dovaření je scedíme. 

Cibulku si nakrájíme najemno a vložíme ji do zahřátého oleje v hlubší pánvi (ideální je wok). Po zhruba dvou minutách přidáme zeleninovou směs a za další zhruba dvě minuty špenát. Podlejeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby byly zmrzlé kusy špenátu zhruba do půlky ponořeny. Průběžně mícháme a podle potřeby podléváme, aby zelenina stále trochu plavala. Dusíme, dokud se špenát zcela nerozpustí a zeleninka nezměkne. 

Vzniklou špenátovou omáčku dle potřeby lekce zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce studené vody. Cílem je polotekutá konzistence. Díky škrobu omáčka lépe přilne k těstovinám. 

Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a hotové nudle a ještě spolu zhruba minutu za důkladného míchání prohřejeme. Vhodíme parmezán, zamícháme a je hotovo. 

Při bezmléčné dietě můžeme parmezán nahradit ochuceným tofu. Při bezlaktózové dietě parmezán nevadí.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...