úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Rýžové nudle se špenátem

Rýžové nudle se špenátem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 25 min
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Bez ořechů
Ingredience: Na 1 porci:
100 g rýžových nudlí libovolného tvaru
1 lžíce oleje
1 menší cibule
půl hrsti "francouzské" mražené zeleninky (mrkev, celer, petržel, pórek)
hrst porcovaného mraženého špenátu
2 až 4 stroužky prolisovaného česneku (dle velikosti a chuti)
horká voda nebo horký zeleninový vývar na podlévání
sůl
1 lžička kukuřičného škrobu
cca 10 g sýru parmezánového typu nahrubo nastrouhaného (hoblinky)
Postup přípravy:

Nejprve si do horké osolené vody dáme vařit rýžové nudle podle návodu. Těstoviny by měly být skutečně al dente, tzn. na skus ještě trošku tuhé. Budou se totiž v závěru ještě chvíli tepelně upravovat. Po dovaření je scedíme. 

Cibulku si nakrájíme najemno a vložíme ji do zahřátého oleje v hlubší pánvi (ideální je wok). Po zhruba dvou minutách přidáme zeleninovou směs a za další zhruba dvě minuty špenát. Podlejeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby byly zmrzlé kusy špenátu zhruba do půlky ponořeny. Průběžně mícháme a podle potřeby podléváme, aby zelenina stále trochu plavala. Dusíme, dokud se špenát zcela nerozpustí a zeleninka nezměkne. 

Vzniklou špenátovou omáčku dle potřeby lekce zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce studené vody. Cílem je polotekutá konzistence. Díky škrobu omáčka lépe přilne k těstovinám. 

Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a hotové nudle a ještě spolu zhruba minutu za důkladného míchání prohřejeme. Vhodíme parmezán, zamícháme a je hotovo. 

Při bezmléčné dietě můžeme parmezán nahradit ochuceným tofu. Při bezlaktózové dietě parmezán nevadí.

Autor: Michal, ProAlergiky.cz

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...