Rýžové nudle se špenátem
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 25 min |
Zařazení: |
Hlavní jídla bez masa |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez vajec Bez lepku Bez ořechů |

Ingredience: |
Na 1 porci: 100 g rýžových nudlí libovolného tvaru 1 lžíce oleje 1 menší cibule půl hrsti "francouzské" mražené zeleninky (mrkev, celer, petržel, pórek) hrst porcovaného mraženého špenátu 2 až 4 stroužky prolisovaného česneku (dle velikosti a chuti) horká voda nebo horký zeleninový vývar na podlévání sůl 1 lžička kukuřičného škrobu cca 10 g sýru parmezánového typu nahrubo nastrouhaného (hoblinky) |
---|---|
Postup přípravy: |
Nejprve si do horké osolené vody dáme vařit rýžové nudle podle návodu. Těstoviny by měly být skutečně al dente, tzn. na skus ještě trošku tuhé. Budou se totiž v závěru ještě chvíli tepelně upravovat. Po dovaření je scedíme. Cibulku si nakrájíme najemno a vložíme ji do zahřátého oleje v hlubší pánvi (ideální je wok). Po zhruba dvou minutách přidáme zeleninovou směs a za další zhruba dvě minuty špenát. Podlejeme horkou vodou nebo vývarem tak, aby byly zmrzlé kusy špenátu zhruba do půlky ponořeny. Průběžně mícháme a podle potřeby podléváme, aby zelenina stále trochu plavala. Dusíme, dokud se špenát zcela nerozpustí a zeleninka nezměkne. Vzniklou špenátovou omáčku dle potřeby lekce zahustíme škrobem rozpuštěným v trošce studené vody. Cílem je polotekutá konzistence. Díky škrobu omáčka lépe přilne k těstovinám. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a hotové nudle a ještě spolu zhruba minutu za důkladného míchání prohřejeme. Vhodíme parmezán, zamícháme a je hotovo. Při bezmléčné dietě můžeme parmezán nahradit ochuceným tofu. Při bezlaktózové dietě parmezán nevadí. |
Autor: | Michal, ProAlergiky.cz |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...