Infolinka 541 212 450

Čokoladovy dort s glazurou (bez laktózy)

INGREDIENCE

Korpus: 3/4 hrnku jemného třtinového cukru (hrnek 250 ml) 1/2 hrnku kakaa 170 g horké čokolády (kolikatiprocentní záleží na vás) 125 g bezlaktózového másla 3 velká vejce (používám XXL na pečení) 1 lžička vanilkové esence nebo extraktu 1/4 lžičky soli Glazura: 60 g horké čokolády 1,5 polévkové lžíce bezlaktózového másla nebo kvalitního kokosového tuku 1,5 lžičky kokosového mléka 1,5 lžičky agávového sirupu vanilkový extrakt



POSTUP

Korpus: Predehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme dortovou formu o průměru 18 cm tukem. V hrnci nebo na pánvi na středním plamenu pomalu rozpustíme máslo a nalámanou čokoládu. Mícháme, až je hmota rozpuštěná a hladká. Pak přidáme cukr, sůl a vanilkový extrakt. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Cukr by se měl rozpustit. Potom sundáme ze sporáku a nechame za občasného promíchání trochu vychladnout.

Poté ručně, metličkou, vmícháme jedno vejce za druhým. Směs bude vypadat hladce a bude krásně lesklá. Následně prosijeme přes síto do těsta kakao a opět vymícháme do hladka. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 - 25 minut. Střed dortu by měl být na dotek pevný, ale dejte pozor, aby se dort nepřepekl, neboť pak hrozí, že bude suchý.

Po upečení nechte dort asi 15 minut vychladnout. Poté vyndejte z formy a po cca 10 minutách polijte glazurou.

Glazura: Rozpusťte 60 g čokolády a 1,5 polévkové lžíce másla nebo kvalitního kokosového tuku. Jakmile se hmota rozpustí, odstraňte z tepla a přidejte 1,5 lžičky kokosového mléka, vanilkový extrakt a 1,5 lžičky agávového sirupu. Vymíchejte ručně do hladka, aby glazura byla hladká a lesklá. Nechte 3 min. vychladnout a poté ihned nalijte na dort.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 45 min

Hodnocení

4.6x
(Hodnotilo 25 lidí)

Kategorie