Infolinka 541 212 450

Francouzský polibek - bez lepku, laktózy (případně mléka)

INGREDIENCE

Kakaové pusinky: 225 g cukru krupice 5 bílků ze středních vajec 100 g posekaných datlí bez pecek + 50 g na dozdobení 100 g na sucho opražených a posekaných vlašských ořechů + 50 g na dozdobení 2 vrchovaté lžíce kvalitního kakaa 1 lžička citrónové šťávy špetka soli Náplň: 500 ml smetany ke šlehání bez laktózy (Megle) krátce svařené den před s 100 g čokolády bez mléka a vychlazené v lednici nebo pouze kupovaná pařížská šlehačka Kunín 1 ztužovač smetany (nemusí být) pro bezmléčnou verzi - rostlinná smetana s rozpuštěnou bezmléčnou čokoládou vyšlehána se 1 - 2 ztužovači smetany



POSTUP

Nasekáme datle. Na suché pánvi opatrně opražíme posekané ořechy až začnou vonět. Část datlí a ořechů si dáme stranou na ozdobu. Troubu zahřejeme na 180 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem a na každý pomocí talíře obkreslíme tužkou průměr pusinky (na každý plech 2 kruhy).

Studené bílky vyšleháme se špetkou soli a citrónovou šťávou do sněhu, po lžících přidáváme cukr, každou várku cukru necháme důkladně vyšlehat. Až vsypeme celý objem cukru, měli bychom mít pevný sníh, který tvoří lesklé špičky. Odebereme dvě lžíce sněhu a obalíme jím nasekané datle a ořechy, které patří do těsta. Do zbývajícího sněhu opatrně silikonovou stěrkou vmícháme kakao a přidáme v bílku obalené suché plody. Vše opatrně spojíme a hmotu vrstvíme lžící do připravených šablon nakreslených na pečícím papíru (4 placky na dvou plechách).

Pečeme najednou oba plechy ve vyhřáté troubě cca 10 - 12 minut, pak plechy opatrně přehodíme a dopékáme ještě 10 minut. Hotové necháme vychladnout s pečícím papírem na mřížce. Po vychladnutí opatrně odtrhneme (takto vydrží i několik dní zabalené např v alobalu).

Šlehačky s čokoládou vyšleháme se ztužovačem a vrstvíme vždy po částech na hotové kakaové pusinky, až vznikne 4 patrový dortík. Horní část posypeme zbytkem suchých plodů, pocukrujeme a dáme alespoň na 1 hodinu odležet do lednice. Před podáváním dort necháme cca 10 minut stát při pokojové teplotě a krájíme ostrým, nejlépe zoubkovaným nožem.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

0 h 0 min

Hodnocení

4.8x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie