Infolinka 541 212 450

Koláčky bez kynutí se světlým teffem a chia moukou

INGREDIENCE

1 hrnek (250 ml) bezlepkové mouky Jizerka 1 hrnek Schaer Patisseria 1 hrnek světlé teffové mouky Adveni 1 hrnek vlažného mléka 150 g rozpuštěného másla nebo Stelly 2 celá vejce + 1 vejce rozšlehané s trochou teplé vody na potření koláčků 2 rovné polévkové lžíce chia mouky Adveni 2 polévkové lžíce tekutého medu 1 polévková lžíce bio strouhané citronové kůry 1 polévková lžíce tučného jogurtu alespoň 3,5% 1/2 prášku do pečiva Dr. Oetker nastrouhané bezlepkové piškoty na posypku špetka soli plech + pečící papír Tvarohová nádivka: 1/2 tvarohu v kostce 3 polévkové lžíce mléka kůra z 1/2 bio citronu 2 polévkové lžíce moučkového cukru trochu vanilky Povidlová nádivka: 200 g švestkových povidel 1 polévková lžíce tuzemáku 1 polévková lžíce cukru 1 kávová lžička skořice Maková nádivka: 100 g máku 100 ml horkého mléka 1 polévková lžíce tuzemáku 1 kávová lžička skořice špetka drceného hřebíčku



POSTUP

Všechny suroviny vyndáme alespoň 1 hodinu před zpracováním na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Smícháme mouky, sůl, kůru, prášek do pečiva. V misce si prošleháme mléko s vejci a jogurtem, přidáme k sypké směsi. Dále přidáme med a jako poslední přidáme tuk. Vše promícháme vařečkou nebo rukou v hladké těsto.

Troubu nahřejeme na 160°C, plech vyložíme pečícím papírem. Z těsta navlhčenýma rukama odštipujeme malé bochánky, ze kterých tvarujeme na plech malé koláčky (cca 4 cm). Necháme mezi nimi alespoň 3 cm  odstup - trochu vyběhnou. Dvěma lžičkami nebo sáčkem s odstřiženou špičkou plníme koláčky náplněmi.

Tvarohová nádivka: vidličkou vymícháme tvaroh, mléko, citronovou kůru, moučkový cukr a vanilku.

Povidlová nádivka: zahřejeme švestková povidel s rumem, skořicí a cukrem. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme drobečky z bezlepkových piškotů.

Maková nádivka: Mák přelijeme horkým mlékem, přidáme rum, skořici a špetku drceného hřebíčku. Na zahuštění opět bezlepkové piškoty.

Rozšleháme vajíčko s teplou vodou a potřeme okraje koláčků. Posypeme drobečky z piškotů. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 minut. Hotové koláčky necháme na plechu vychladnout na mřížce a pocukrujeme.

Tip: Na posypku jsem použila rozbité vanilkové rohlíčky, co zbyly od Vánoc a byla luxusní.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 0 min

Hodnocení

4.9x
(Hodnotilo 7 lidí)

Kategorie