Infolinka 541 212 450

Lískooříškový chlebík

INGREDIENCE

220 - 250 ml vody 200 g bezlepkové mouky Doves Farm Brown breat flour 50 g pohankové mouky 50 g lískových oříšků 1 žloutek 3 lžíce pufované rýže neochucené (Burisony) 1,5 lžíce olivového oleje 1 lžíce sušeného mléka 1 lžička soli 1 lžička vlákniny psyllia 0,5 lžičky cukru 0,5 lžičky chlebového koření 0,5 lžičky guarové gumy 10 g čerstvého droždí máslo nebo sádlo a kukuřičná krupička na vymazání a vysypání formy



POSTUP

Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Vymažeme a vysypeme si menší formu (já použila dvojsrdce velikosti 22 X 17 cm). Pokud zdvojíme dávku, můžeme použít klasickou formu v domácí pekárně.

Oříšky si přepůlíme, polovinu množství si dáme stranou a použijeme na závěr, polovinu ořechů přidáme do mísy s moukou.

Do mísy s moukou přidáme dále sůl, chlebové koření, vlákninu, guarovou gumu, burisony, sušené mléko a probuzený kvásek.

Směs zamícháme, přidáme olej a podle konzistence je možné po lžíci přidat ještě vodu.

Směs ručním mixérem s hnětacími háky promícháme, stěrkou setřeme strany mísy a přidáme na bochánek. Utěrkou přikryjeme mísu a necháme kynout na teplém místě - podle teploty okolí cca 1 až 1,5 hodiny.

Nakynuté těsto přendáme stěrkou do formy, uhladíme, pomažeme vršek rozkvedlaným žloutkem a dozdobíme zbylými oříšky.

Dáme péct do předehřáté trouby a pečeme při 200 °C cca 50 minut.

Chléb zkoušíme špejlí. Po upečení necháme vychladnout ve formě.

Přeji dobrou chuť.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

5.0x
(Hodnotilo 5 lidí)

Kategorie