úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové bulky

Bezlepkové bulky

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 500 g Schär Mix B
500 ml vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
2 polévkové lžíce oleje
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička cukru

vejce na potření
sezam, mák na posyp
Postup přípravy:

Kvasnice si vyndáme z lednice půl hodiny předem, aby se dostaly na pokojovou teplotu.

Připravíme si kvásek. Do větší misky nasypeme mouku, uděláme si uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí a to posypeme lžičkou cukru. Promícháme a necháme cukr rozpustit. Pak zalijeme asi polovinou mléka (mělo by být příjemně teplé, asi 30 – 40 °C, ne moc horké). Kvásek necháme kynout, dokud nezvětší svůj objem (max. 15 - 20 minut). Je- li kvásek překynutý, kyne špatně i těsto. Do kvásku nikdy nepřidáváme sůl! Solíme zásadně až při výrobě vlastního těsta.

Hladké a nelepivé těsto po vykynutí alespoň jednou nebo dvakrát dobře promísíme. Tím dojde k odstranění kysličníku uhličitého, který vzniká při činnosti kvasinek a může způsobit pálení žáhy.
Po vytvoření kvásku přidáme zbytek mléka (přihřejeme), olej a nakonec jednu lžičku soli. Těsto zpracujeme rukama nebo vyšleháme hnětacími háky.

Necháme kynout asi hodinu a půl.

Z vykynutého těsta pomoučenýma rukama vytvoříme bulky. Na vrchu bochánku uděláme nožem křížek, potřeme vajíčkem, posypeme sezamem a necháme asi 15 min. kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova cca 30 minut (horkovzduch se mi neosvědčil). Pro ujištění můžeme nejdříve vyndat jen jednu, rozříznout nožem a ujistit se, zda je upečená. Pokud uvnitř nebude, ale na povrchu bude již dost zlatá, přikryjeme alobalem a dopečeme.

 

Autor: MaruškaL

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...