úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové bulky

Bezlepkové bulky

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 11 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 500 g Schär Mix B
500 ml vlažného mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
2 polévkové lžíce oleje
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička cukru

vejce na potření
sezam, mák na posyp
Postup přípravy:

Kvasnice si vyndáme z lednice půl hodiny předem, aby se dostaly na pokojovou teplotu.

Připravíme si kvásek. Do větší misky nasypeme mouku, uděláme si uprostřed důlek, do kterého rozdrobíme droždí a to posypeme lžičkou cukru. Promícháme a necháme cukr rozpustit. Pak zalijeme asi polovinou mléka (mělo by být příjemně teplé, asi 30 – 40 °C, ne moc horké). Kvásek necháme kynout, dokud nezvětší svůj objem (max. 15 - 20 minut). Je- li kvásek překynutý, kyne špatně i těsto. Do kvásku nikdy nepřidáváme sůl! Solíme zásadně až při výrobě vlastního těsta.

Hladké a nelepivé těsto po vykynutí alespoň jednou nebo dvakrát dobře promísíme. Tím dojde k odstranění kysličníku uhličitého, který vzniká při činnosti kvasinek a může způsobit pálení žáhy.
Po vytvoření kvásku přidáme zbytek mléka (přihřejeme), olej a nakonec jednu lžičku soli. Těsto zpracujeme rukama nebo vyšleháme hnětacími háky.

Necháme kynout asi hodinu a půl.

Z vykynutého těsta pomoučenýma rukama vytvoříme bulky. Na vrchu bochánku uděláme nožem křížek, potřeme vajíčkem, posypeme sezamem a necháme asi 15 min. kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C dozlatova cca 30 minut (horkovzduch se mi neosvědčil). Pro ujištění můžeme nejdříve vyndat jen jednu, rozříznout nožem a ujistit se, zda je upečená. Pokud uvnitř nebude, ale na povrchu bude již dost zlatá, přikryjeme alobalem a dopečeme.

 

Autor: MaruškaL

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte