úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čokoládové sušenky z červené čočky - bez lepku

Čokoládové sušenky z červené čočky - bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Sušenky
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 250 g mouky z červené čočky (1,5 hrnku)
3/4 hrnku třtinového cukru
125 g změklého másla či Stelly (1/2 hrnku)
100 g hořké 85% čokolády
1 vejce
1 kávová lžička vanilky
1/4 kávové lžičky kypřícího prášku
1/8 kávové lžičky jedlé sody
špetka soli
Postup přípravy:

Polovinu čokolády si rozehřejeme a necháme vychladnout, druhou polovinu nasekáme na kousky. Změklé máslo vyšleháme s cukrem, přidáme vajíčko a pořádně vyšleháme. Přidáme vanilku a přilijeme vychladlou rozpuštěnou čokoládu. Vymícháme na hladkou hmotu (pomohla jsem si ručním šlehačem).

Mouku, kypřící prášek, sůl a sodu prosijeme a přimícháme do směsi. Pak přisypeme čokoládu nasekanou na kousky. Z těsta vytvoříme kuličku a mírně ji stlačíme (můžete si pomoct lžičkou, s hmotou se pěkně pracuje, na ruce se nelepí) a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme na 175 °C asi 8 - 10 minut. Sušenky necháme chvíli vychladnout a pak sundáme z plechu (za tepla jsou křehké ).

Tip: Já jsem použila kokosový cukr a dávala jsem ho jen půl hrnku. Čokoládu jsem použila 70%. Čím použijete víc procentní čokoládu, tím to bude chtít asi více cukru. Z těsta jsem měla něco málo přes 30 sušenek o velikosti asi 5 cm. Jsou dobré a čočka z nich není cítit. Máslo samozřejmě můžete nahradit jiným tukem (kokosový, Stella nebo bezlaktózové máslo).

Autor: malaneta

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte