úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čokoladovy dort s glazurou (bez laktózy)

Čokoladovy dort s glazurou (bez laktózy)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 23 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
3/4 hrnku jemného třtinového cukru (hrnek 250 ml)
1/2 hrnku kakaa
170 g horké čokolády (kolikatiprocentní záleží na vás)
125 g bezlaktózového másla
3 velká vejce (používám XXL na pečení)
1 lžička vanilkové esence nebo extraktu
1/4 lžičky soli

Glazura:
60 g horké čokolády
1,5 polévkové lžíce bezlaktózového másla nebo kvalitního kokosového tuku
1,5 lžičky kokosového mléka
1,5 lžičky agávového sirupu
vanilkový extrakt
Postup přípravy:

Korpus: Predehřejeme troubu na 180 stupňů a vymažeme dortovou formu o průměru 18 cm tukem. V hrnci nebo na pánvi na středním plamenu pomalu rozpustíme máslo a nalámanou čokoládu. Mícháme, až je hmota rozpuštěná a hladká. Pak přidáme cukr, sůl a vanilkový extrakt. Snížíme plamen a za stálého míchání vaříme asi 1 minutu. Cukr by se měl rozpustit. Potom sundáme ze sporáku a nechame za občasného promíchání trochu vychladnout.

Poté ručně, metličkou, vmícháme jedno vejce za druhým. Směs bude vypadat hladce a bude krásně lesklá. Následně prosijeme přes síto do těsta kakao a opět vymícháme do hladka. Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme ve vyhřáté troubě asi 20 - 25 minut. Střed dortu by měl být na dotek pevný, ale dejte pozor, aby se dort nepřepekl, neboť pak hrozí, že bude suchý.

Po upečení nechte dort asi 15 minut vychladnout. Poté vyndejte z formy a po cca 10 minutách polijte glazurou.

Glazura: Rozpusťte 60 g čokolády a 1,5 polévkové lžíce másla nebo kvalitního kokosového tuku. Jakmile se hmota rozpustí, odstraňte z tepla a přidejte 1,5 lžičky kokosového mléka, vanilkový extrakt a 1,5 lžičky agávového sirupu. Vymíchejte ručně do hladka, aby glazura byla hladká a lesklá. Nechte 3 min. vychladnout a poté ihned nalijte na dort.

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...