úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čokoládový dort s ovocem

Čokoládový dort s ovocem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
250 g Jizerky
250 g cukru krupice
5 vajec
50 g mletých vlašských ořechů (lze nahradit Jizerkou)
10 lžic horké vody
1 vanilkový cukr
špetka sušené citronové kůry
špetka soli

Tvarohový krém:
400 ml smetany na šlehání
250 g tvarohu
cukr moučka podle chuti (3 polévkové lžíce)
šťáva z kompotu
želatina

Čokoládový krém:
250 ml smetany na šlehání
200 g másla
150 g 70% čokolády

pikantní zavařenina
ostružiny
ovocný kompot
nastrouhaná čokoláda
Postup přípravy:

Do kastrůlku nastrouháme čokoládu, přilijeme smetanu a přisypeme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu. Čokoláda se musí rozpustit. Dáme do ledničky vychladit.

Pustíme se do korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, přidáme k nim špetku soli a ušleháme. V jiné míse ušleháme žloutky s cukrem. Při šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Vmícháme mouku, ořechy, citronovou kůru, vanilkový cukr a nakonec sníh z bílků. Pečeme cca 60 minut při 180 °C. Korpus necháme vychladit. Po vychlazení jej rozdělíme na tři části, které v řezu namažeme slabou vrstvou marmelády.

Máslo vyndáme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu. Šlehačka s rozpuštěnou čokoládou nám v lednici mezitím ztuhla. Přendáme ji do vyšší mísy a šleháme. Jakmile je ušlehaná, postupně zašleháváme i změklé máslo. Částí tohoto krému namažene spodní díl korpusu a přiklopíme střední částí korpusu. Dáme ztuhnout do ledničky.

Teď si připravíme tvarohový krém. Ušleháme tvaroh, smetanu a cukr. Želatinu připravíme podle návodu, jen vodu nahradíme ovocnou šťávou a všleháme do tvarohu. Střední a vrchní část korpusu potřeme vrstvou krému. Na střední část dáme kompotované ovoce, mírně vtlačíme do krému a zakryjeme namazanou stranou vrchním dílem korpusu. Celý dort pomažeme slabou vrstvou tvarohového krému, který posypeme čokoládou a dozdobíme zbylými krémy a ostružinami. Dobrou chuť!

 

Autor: SaB

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte