úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Čokoládový dort s ovocem

Čokoládový dort s ovocem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
250 g Jizerky
250 g cukru krupice
5 vajec
50 g mletých vlašských ořechů (lze nahradit Jizerkou)
10 lžic horké vody
1 vanilkový cukr
špetka sušené citronové kůry
špetka soli

Tvarohový krém:
400 ml smetany na šlehání
250 g tvarohu
cukr moučka podle chuti (3 polévkové lžíce)
šťáva z kompotu
želatina

Čokoládový krém:
250 ml smetany na šlehání
200 g másla
150 g 70% čokolády

pikantní zavařenina
ostružiny
ovocný kompot
nastrouhaná čokoláda
Postup přípravy:

Do kastrůlku nastrouháme čokoládu, přilijeme smetanu a přisypeme cukr. Za stálého míchání přivedeme k varu. Čokoláda se musí rozpustit. Dáme do ledničky vychladit.

Pustíme se do korpusu. Oddělíme bílky od žloutků, přidáme k nim špetku soli a ušleháme. V jiné míse ušleháme žloutky s cukrem. Při šlehání přidáváme po lžících horkou vodu. Vmícháme mouku, ořechy, citronovou kůru, vanilkový cukr a nakonec sníh z bílků. Pečeme cca 60 minut při 180 °C. Korpus necháme vychladit. Po vychlazení jej rozdělíme na tři části, které v řezu namažeme slabou vrstvou marmelády.

Máslo vyndáme z ledničky, aby získalo pokojovou teplotu. Šlehačka s rozpuštěnou čokoládou nám v lednici mezitím ztuhla. Přendáme ji do vyšší mísy a šleháme. Jakmile je ušlehaná, postupně zašleháváme i změklé máslo. Částí tohoto krému namažene spodní díl korpusu a přiklopíme střední částí korpusu. Dáme ztuhnout do ledničky.

Teď si připravíme tvarohový krém. Ušleháme tvaroh, smetanu a cukr. Želatinu připravíme podle návodu, jen vodu nahradíme ovocnou šťávou a všleháme do tvarohu. Střední a vrchní část korpusu potřeme vrstvou krému. Na střední část dáme kompotované ovoce, mírně vtlačíme do krému a zakryjeme namazanou stranou vrchním dílem korpusu. Celý dort pomažeme slabou vrstvou tvarohového krému, který posypeme čokoládou a dozdobíme zbylými krémy a ostružinami. Dobrou chuť!

 

Autor: SaB

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...