úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Bezlepkové gruzínské placky Chačapuri

Bezlepkové gruzínské placky Chačapuri

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Bez masa
Chlebové placky
Hodnocení:
Hodnotilo 19 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
320 g Schär mix B (zkoušela jsem i s Jizerkou, ale té tak 300 g, víc ne)
2 vejce
80 g mléka
40 g rozehřáté Hery
1 kávová lžička (rovná) soli
2/3 sušeného droždí
špetička cukru

Náplň:
200 g strouhaného Ementálu
1 kelímek brynzy nebo 1 nastrouhaná mozzarella či balkán
(možno přidat i rozmačkanou uvařenou bramboru, je to pak sytější)

Potření:
1 vejce
1 lžíce mléka
sůl (pokud dáváme balkán, sůl již netřeba)
Postup přípravy:

Chačapuri je gruzínská placka plněná sýrem. Jí se samotná nebo jako příloha k polévce, salátu atd. Lze naplnit balkánem a mozzarellou, mixem strouhaných sýrů (pak nutno placku posolit), brynzou, chuti se meze nekladou. Osobně jsem zkoušela mix sýrů a nahoře placku posolila - byla to mňamka, která zmizela okamžitě (dřív, než jsem stihla vyfotit). Dneska jsem zvolila hutnější variantu, neb jsem chačapuri pekla k obědu - takže Ementál, brynza a brambora.

Postup:

Zaděláme kynuté těsto - ručně nebo v pekárně a necháme vykynout. Sýry smícháme (příp. přidáme brambory). 

Když máme vykynuto, můžeme zapnout troubu na 220 - 250 stupňů. Těsto rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na placku. Doprostřed každé dáme polovinu náplně - možná se vám to bude zdát hodně, ale je to tak správně :-) . Čím víc sýra se vám podaří zavřít do placky, tím bude chačapuri chutnější. Z těsta uděláme "raneček", jako když balíme buchty (prostě spojíme všechny cípy, zmáčkneme je k sobě, aby byla náplň schovaná uvnitř). Otočíme vzhůru nohama a přendáme na plech vyložený pečícím papírem (nebo vymazaný a vysypaný moukou). Každou placku na jeden plech.

Pak vezmeme malý váleček a těsto rozválíme na tentou placku - tak půl centimetru, max. centimetr. Nebo vymačkáme prsty. Hlavní je, aby byla placka opravdu tenká, neb v troubě naběhne. Těsto má tendenci se vracet zpět do "tlustého" stavu, ale nevzdávejte to a znovu válejte ;-). Sýry vám budou dělat na povrchu malé hrbolky. Pokud se nám konečně podařilo placku natenko vyválet, můžeme povrch propíchat vidličkou (ale není nutné). Co ale je, tak potřít žloutkem rozmíchaným s mlékem (nebo olejem) a solí, příp. bazalkou, rozmarýnem či pikantním kořením... Pokud jsme dali do náplně balkán, tak vajíčko již nesolíme.

Pečeme 10 - 20 minut, v závislosti na tom, na jakou tloušťku se nám podařilo těsto rozválet. Upečená placka má krásně zlatavou barvu a není vysušená.

Po vyndání z trouby potřeme rozehřátým máslem. Jíme ještě teplé.

Dobrou chuť ;-)

Autor: pralinka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte