úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Indiánský chléb z hrnce - bez lepku

Indiánský chléb z hrnce - bez lepku

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 50 min
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez lepku
Ingredience: 270 ml podmáslí
140 g bezlepkové mouky Jizerka
140 g kukuřičné polenty
100 g másla
100 g kukuřičných sterilovaných zrn (bez nálevu)
100 g zralého sýra typu gouda, chedar - nastrouhaného nebo krájeného na malé kostičky
4 jarní cibulky nakrájené na jemno
2 vejce
25 g třtinového cukru
2 kávové lžičky vinného kamene nebo bezlepkového prášku do pečiva
1 kávová lžička soli
1/2 kávové lžičky jedlé sody
sůl
pepř

slanina (nemusí být) 3 - 4 plátky
čerstvá nebo sušená chilli paprička zbavená semínek (nemusí být)
Postup přípravy:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pečící nádoby o průměru cca 23 cm dáme máslo a necháme v roztápějícíse troubě rozehřát. Pozor, nezapomeňte na něj! Máslo rovnoměrně rozlijte po dně a stěnách, aby se vytvořil mastný "film". Nechte zchladnout.

2. V míse smíchejte všechny sypké části: mouku, polentu, sůl, cukr, pepř, sodu, kypřidlo. Promíchejte a přidejte nastrouhaný sýr a nakrájenou cibulku, příp. chilli papričku. Opět promíchejte. Zvlášť si smíchejte podmáslí, vajíčka a slité máslo z pečící nádoby, prošlehejte vidličkou a přidejte k sypké směsi. Vařečkou opatrně promíchejte, vznikne Vám krásně žluté lepivější těsto, které nalijte do pečící nádoby (předem vymazané tím rozehřátým máslem). Pokud chcete, dejte na vrch plátky slaniny.

3. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 35 minut nebo až je špejle, zapíchnutá do středu chleba, suchá. Po upečení nechte trochu zchladnout na mřížce a podávejte teplé nebo studené, s hustou polévkou, masem nebo zeleninovým salátem.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte