Indiánský chléb z hrnce - bez lepku
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 50 min |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez lepku |

Ingredience: |
270 ml podmáslí 140 g bezlepkové mouky Jizerka 140 g kukuřičné polenty 100 g másla 100 g kukuřičných sterilovaných zrn (bez nálevu) 100 g zralého sýra typu gouda, chedar - nastrouhaného nebo krájeného na malé kostičky 4 jarní cibulky nakrájené na jemno 2 vejce 25 g třtinového cukru 2 kávové lžičky vinného kamene nebo bezlepkového prášku do pečiva 1 kávová lžička soli 1/2 kávové lžičky jedlé sody sůl pepř slanina (nemusí být) 3 - 4 plátky čerstvá nebo sušená chilli paprička zbavená semínek (nemusí být) |
---|---|
Postup přípravy: |
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Do pečící nádoby o průměru cca 23 cm dáme máslo a necháme v roztápějícíse troubě rozehřát. Pozor, nezapomeňte na něj! Máslo rovnoměrně rozlijte po dně a stěnách, aby se vytvořil mastný "film". Nechte zchladnout. 2. V míse smíchejte všechny sypké části: mouku, polentu, sůl, cukr, pepř, sodu, kypřidlo. Promíchejte a přidejte nastrouhaný sýr a nakrájenou cibulku, příp. chilli papričku. Opět promíchejte. Zvlášť si smíchejte podmáslí, vajíčka a slité máslo z pečící nádoby, prošlehejte vidličkou a přidejte k sypké směsi. Vařečkou opatrně promíchejte, vznikne Vám krásně žluté lepivější těsto, které nalijte do pečící nádoby (předem vymazané tím rozehřátým máslem). Pokud chcete, dejte na vrch plátky slaniny. 3. Vložte do předehřáté trouby a pečte cca 35 minut nebo až je špejle, zapíchnutá do středu chleba, suchá. Po upečení nechte trochu zchladnout na mřížce a podávejte teplé nebo studené, s hustou polévkou, masem nebo zeleninovým salátem. |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...